Je baby laten slapen: zo voelt je baby zich nog veiliger

door Annelot Hofstede9 januari 2012

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Om een regelmatig en rustig slaappatroon te vinden is gevoel van veiligheid erg belangrijk. Voor je baby, en voor jou. Voel jij je goed en zeker dan straal je dit uit op je omgeving. Ben je bijvoorbeeld niet zeker over het wel of niet horen van je baby als hij of zij huilt dan zal je kindje dit oppikken. En zal zich minder veilig voelen. Hoe jij je voelt heeft een grote invloed op het slaapgedrag. Zorg in de eerste plaats dat jij lekker in je vel zit. Dus, ben je onzeker over je babyfoon, test deze dan goed uit. Ben je daarna nog niet zeker? Koop een nieuwe of leen er eentje van je vriendin. Ben je niet helemaal zeker van de plek van het bedje? Vraag je omgeving en verschuif het bedje net zolang tot jij je goed voelt over de plaats van het bedje. Hoe onbenullig dat ook klinkt. Je kindje voelt heel veel aan, zelfs jouw vraagtekens over waar het bedje moet staan.

In de BabySlaapGids lees je dat het opbouwen van een slaapritueel  cruciaal is voor het terugkrijgen van de rustige nachten. Door het gebruik van een slaapritueel voelt je kindje zich veilig en geborgen. Je baby of peuter weet precies wat er komen gaat. Bouw ’s morgens ook een klein ritueel in. Bijvoorbeeld het samen opendoen van de gordijnen. Zo weet je kindje dat het ochtend is en door deze dagelijkse handeling voelt je baby zich veilig.

Knuffelen! Je kunt er waarschijnlijk niet genoeg van krijgen. Lekker kroelen met je baby of peuter. Heerlijk de geur van je kindje opsnuiven en hem of haar overladen met kusjes. Goed voor jou en voor je kindje. Door het lichaamscontact en de aandacht voelt je kleine prins of prinses zich veiliger dan ooit. Jij bent zijn of haar houvast in de grote, onbekende wereld. Je baby troosten tijdens een flinke huilbui heeft hetzelfde effect.  Je baby voelt zich begrepen en geborgen.

Je zult merken dat je baby een voorkeur ontwikkelt voor een bepaald knuffelbeestje. Laat je kindje hierin helemaal zijn of haar eigen gang gaan. Dit beestje wordt de komende jaren zijn of haar beste vriendje. Met deze knuffel in de buurt zal je kleintje zich veilig voelen, ook wanneer hij of zij verdriet heeft. Je kunt het uitkiezen van deze knuffel wel een beetje manipuleren door een knuffel enkele nachtjes  mee te nemen in je eigen bed. De knuffel zal naar papa of mama ruiken en hierdoor een ‘streepje voor’ hebben.  Zorg dat je een tweede exemplaar in huis hebt van deze knuffel, mocht de ander onverhoopt kwijt raken. Wissel de knuffels af en toe even om, zodat het “reserve exemplaar” de geur van je kindje krijgt.

Probeer je baby altijd in het eigen bedje te laten inslapen en doorslapen. Natuurlijk zal je kleintje wel eens in de box of in jouw armen in slaap vallen. Maar zorg ervoor dat de belangrijkste slaapplek het bedje is. Je baby of peuter voelt zich veilig in zijn of haar eigen omgeving. Je hebt dit kamertje immers met veel liefde en aandacht voor jouw kindje gecreëerd. Naast jouw armen, bestaat er voor jouw lieve, kleine mensje bijna geen veiliger plekje.