Wonderkind? Of opdringerige ouder?

door Annelot Hofstede1 juni 2012


Je peuter achter de laptop zetten. Je baby zo snel mogelijk dingen laten leren. Je kleuter zo snel mogelijk leren lezen, schrijven en rekenen. De nieuwste snufjes aanschaffen voor je kind. Ouders zijn van mening op deze manier een slim, intellectueel, misschien wel hoogbegaafd mens op de wereld te zetten. Niets is echter minder waar: het heeft geen zin je kind informatie op te dringen.

Weggegooid geld

Een kind “filtert” alle informatie die binnenkomt en concentreert zich op de informatie die het aankan. Alle ouders zijn van mening dat hun kind de slimste, mooiste en liefste is. En dat is het ook. Om een kind te stimuleren  zijn er tegenwoordig de meest vernuftige gadgets te koop. Zonde van je geld als we de laatste studies mogen geloven: het heeft geen enkele zin. Je maakt van je kind geen Einstein, deze wordt als Einstein geboren!

Achterstand

Een baby van een paar maanden houdt zich bezig met wat de hersenen aankunnen. Dat is in de ogen van een pusherige ouder niet veel. De ontwikkeling van een kind laat zich niet sturen. Kunnen de hersenen van je kleuter het leren lezen nog niet aan, dan lukt het niet. Je kleuter zal de informatie om te leren lezen niet opslaan. Niet omdat het dom is of een achterstand heeft, hij of zij is er simpelweg nog niet aan toe.

Afrekenen met de opdringerige ouder

Je baby, peuter of kleuter geeft zelf aan waar het mee bezig wil zijn. Dan kun jij hoog of laag springen, iets anders aanbieden heeft geen zin. En wat dacht je van familiedrama’s. Jonge volwassenen die de druk niet meer aankunnen en afrekenen met de bron: de opdringerige ouder. Natuurlijk zijn dit uitzonderingen. Het is simpelweg zonde van je tijd, energie en geld om je kind te willen pushen.

Succesvoller leven

Kijk naar je kind en dring niets op. Proberen kan nooit kwaad, iedereen heeft uitdagingen en stimulatie nodig. Denk niet dat je kind een rijker leven zal hebben wanneer hij of zij in het tweede levensjaar al precies weet hoe jouw smartphone werkt. Hiermee wil jij aan de buitenwereld misschien laten zien hoe perfect jouw kind wel niet is. Je kind filtert en gaat toch zijn of haar eigen weg