Tijd om te gaan slapen

door Annelot Hofstede13 maart 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Zodra je baby zijn of haar bedje ziet, moet er worden gespeeld. Niet knuffelen, kussen of een ander ritueel. Lachen, gek doen, met knuffels gooien, kiekeboe spelen. Baby’s kunnen heel schattig zijn, vooral wanneer ze lachen en gek doen. De eerste paar keer kun je er zelf ook om lachen, maar na een paar dagen is de lol er voor jou af. Telkens wanneer je je baby in het wiegje legt, begint het weer. Hoe maak je zo’n kleintje duidelijk dat het echt tijd is om te slapen?
Je baby huilt niet, je kindje is blij in het wiegje en voelt zich niet verdrietig in deze omgeving. Dat is goed nieuws. Het andere goede nieuws is, dat hier een oplossing voor is. Ga eerst voor jezelf na of je baby wel toe is aan zijn of haar slaapje. Misschien is je kindje al wat ouder en is één slaapje overdag voldoende. Natuurlijk moet je baby ’s avonds op tijd naar bed, de oplossing van te veel slaap vind je bij de slaapjes overdag. In de BabySlaapGids vind je richtlijnen voor het aantal slaapjes wat een baby nodig heeft en hoe laat hij of zij ’s avonds naar bed zou moeten.
Ligt het niet aan te veel slaap, dan kan een ander of strakker slaapritueel beter werken voor jouw kindje. Alle kindjes zijn anders en het vinden van het ritueel wat bij jullie past heeft tijd nodig. Verander niet het hele ritueel, maar pas een klein dingetje aan. Bijvoorbeeld het ritueel wat inkorten, het kan zijn dat je baby door een te lang ritueel juist weer energie krijgt. Of samen even rustig op een stoel in het kamertje zitten. Zodat je baby net even wat meer tijd heeft om rustig en loom te worden.
Het spelen inbouwen in jullie ritueel kan ook. Kijk of je een rustig spelletje met je baby kan doen voordat hij of zij in het wiegje ligt. In plaats van bijvoorbeeld een verhaaltje. Het moet wel duidelijk worden dat het wiegje of ledikantje een plek is om te slapen en dat er ergens anders gespeeld wordt.
Alles geprobeerd, maar nog steeds geen resultaat? Laat je kleintje dan spelen, maar geef er geen aandacht aan. Wens je baby welterusten, geef een kus of een knuffel en verlaat het kamertje. Je baby blijft nog even doorspelen, maar krijgt geen reactie. Dat is niet leuk, want je baby doet de spelletjes om aandacht te krijgen. Als die aandacht er niet is, zal je baby er mee stoppen en in slaap vallen. De eerste paar keer kan het even duren voordat je baby in slaap valt, maar na een paar dagen zal het steeds sneller gaan. Je baby kan gaan mopperen, laat dit maar even gaan. Waarschijnlijk duurt dit maar heel eventjes. Als je baby overstuur raakt, ga dan altijd naar het kamertje en stel je baby gerust. Als hij of zij weer rustig is, geef je een kus of knuffel en ga je de kamer uit. Je baby zal snel leren en na een poosje weten dat het bedje echt is om in te slapen.
Download de BabySlaapGids!