De temperatuur van je baby: heeft mijn baby het niet koud?

door Annelot Hofstede23 november 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Wanneer je kindje net geboren is, zal je dagelijks zijn of haar temperatuur meten. Zo weet je direct of je baby niet te warm of te koud gekleed is. Wordt je kindje wat groter dan is het dagelijks opnemen van de temperatuur niet meer nodig. Je baby draagt hetzelfde als jij, plus een extra laagje. Toch kun je, vooral tijdens extreem koud weer, bang zijn dat je kindje het koud heeft. In het bijzonder de nachten maken je onzeker. Overdag heeft je kindje lichaamsbeweging, jouw warmte, de kachel is aan en jij houdt je baby goed in de gaten. Gaat je kindje slapen, ligt hij of zij stil en ben je er niet bij.

Eén van de redenen dat je kindje ’s nachts huilt kan kou zijn. Handjes voelen vaak koud aan en zijn om deze reden geen goede graadmeter. Voel aan het nekje van je baby. Zorg uiteraard dat je handen niet te koud zijn, hier zal je kindje van schrikken. Is het nekje erg warm, dan is je kindje te warm gekleed. Trek een laagje uit of haal een dekentje van het bedje. Voelt het nekje en eventueel het lijfje koud aan, dan heeft je kleintje het koud. Een extra laagje kleding of een dikkere slaapzak kan de oplossing zijn. Ben je heel onzeker, neem dan de temperatuur op. Is deze te laag, dan is je baby te koud gekleed.

Heeft je kindje koorts? Zorg dan dat hij of zij niet te warm gekleed is. Je zal op zo’n moment geneigd zijn te denken dat je je baby “lekker warm” moet aankleden. Het tegengestelde is echter waar. Je baby moet immers zijn of haar warmte kwijt kunnen.

Er zijn heerlijk warme slaapzakjes, met lange mouwen die je af kunt ritsen. Juist door deze mouwen kan het voorkomen dat je kindje niet lekker kan slapen. De bewegingsvrijheid wordt beperkt en je kindje kan hier last van hebben. Trek je baby of peuter dan een extra (pyjama)shirt met lange mouwen aan. Zorg dat het kamertje niet te warm is. Een koele slaapkamer is beter voor je kindje. Lucht het kamertje dagelijks, hoe koud het ook is. Doe dit niet wanneer je baby in het kamertje ligt, maar tussen de slaapjes door. Zo is er voldoende zuurstof om lekker te kunnen slapen.

Is dit niet de reden dat je kindje huilt en willen jullie de rustige nachten terug? In de BabySlaapGids vind je een passende oplossing om deze rustige nachten terug te vinden. Lees de BabySlaapGids op een rustig moment door om een methode te vinden welke bij jullie past.

Ook in de herfst en winter is het heerlijk om naar buiten te gaan. Je baby kan intens genieten van de mooie kleuren in de natuur en de frisse buitenlucht. Kleed je kleintje warm aan, vergeet het mutsje niet en trek er op uit. Laat de kou geen reden zijn om binnen te blijven. Na het buiten zijn warmen jullie je gezellig binnen op bij de verwarming of met een dekentje op de bank. Je baby of peuter zal hier veel plezier aan beleven. Voor jou kan dit onvergetelijk momenten opleveren. Je kleintje zien genieten van de buitenlucht om vervolgens dicht tegen je aan te kruipen om op te warmen.