Scheiden: hetzelfde slaapritueel blijven volgen?

door Annelot Hofstede19 mei 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Soms loopt het allemaal niet zoals je van te voren hebt bedacht. Je komt iemand tegen, je wordt verliefd en weet het zeker: met deze persoon wil en ga ik oud worden. Na een aantal jaren komen jullie er echter achter dat jullie niet bij elkaar passen. Of dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Interesses zijn veranderd, misschien ben jij wel veranderd. Een scheiding is voor niemand leuk, zeker niet voor kinderen. Hoe klein ze ook zijn, baby’s en peuters zijn erg gevoelig voor stemmingen. Je probeert vrolijk en gezellig te zijn, je kleintje zal toch merken dat je verdriet hebt of boos bent. Het is helemaal niet erg wanneer jouw kindje dit een beetje mee krijgt. Zo leert hij of zij dat mama of papa ook verdrietig kan zijn.

Jij en je partner houden van jullie kindje, uit elkaar gaan zal niets aan deze gevoelens veranderen. Jullie willen het beste voor jullie kleintje. Eén van de gevolgen van een scheiding is dat papa en mama niet meer onder hetzelfde dak zullen wonen. Dit betekent in de praktijk twee kamertjes en twee verschillende huishoudens. Dit kan voor onrust zorgen bij kinderen. Ook zij moeten een nieuwe weg vinden in de veranderde situatie. Door deze onrust en veranderingen kunnen de nachten een andere wending nemen. Het doorslapen is verleden tijd. Rustig en gezellig naar bed gaan is er niet meer bij.

Dit lijken kleine dingen, maar probeer hier goede afspraken over te maken met de andere ouder. Sommige kindjes hebben er baat bij om in beide huizen hetzelfde slaapritueel te volgen. Anderen hebben meer behoefte aan twee totaal verschillende slaaprituelen. Zodat het duidelijk is bij wie ze zijn. Bespreek hoe jullie dit willen aanpakken. Jullie moeten uitproberen wat het beste werkt voor jullie kleintje. Schrijf de rituelen op, zodat jullie deze met elkaar kunnen vergelijken. Voor je partner kan het moeilijk zijn een (nieuw) ritueel te vinden. Misschien was je partner weinig thuis en is dit echt iets tussen jou en je kleintje. Help je ex-partner hierbij, je wilt het beste voor je kindje. Je kan bijvoorbeeld de tips voor slaaprituelen uit de BabySlaapGids laten lezen. Blijf wel voor ogen houden dat het andere huis niet jouw thuis is. Je kleintje en de andere ouder zullen het samen moeten redden.

Helaas gebeurt het soms dat twee mensen niet meer met elkaar door een deur kunnen na een scheiding. Heel triest, maar die dingen gebeuren. Probeer altijd te blijven denken aan het goede voor je kindje. Deze situatie is tussen papa en mama, je kindje mag hier niet tussen staan. Blijf vasthouden aan het vaste slaapritueel, dit heeft je kindje nodig. Wanneer jij hiervan afwijkt, kan er verwarring ontstaan en zijn jullie misschien veel verder van huis.

Het kan zwaar zijn als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Wees niet terughoudend om anderen te laten merken dat het niet mee valt. Vraag hulp, al is het maar voor een uurtje. Van dit uurtje helemaal voor jezelf kun je energie krijgen voor een hele week. Veel mensen willen helpen,maar houden zich vaak op de achtergrond. Deze mensen zijn blij als je aangeeft hulp nodig te hebben. Dat doen ze met liefde voor jou en je kleintje.