Samen op de kamer met een ouder broertje of zusje

door Annelot Hofstede22 oktober 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Dit is niet jullie eerste kindje, maar jullie tweede, derde of misschien wel vierde kindje. Door gebrek aan een extra kamer zal jullie jongste de kamer delen met een ouder broertje of zusje. Het kan ook zijn dat je het gezellig en veilig vindt voor je kindjes. Hoe dan ook, deze omschakeling zal wennen zijn. Voor jullie en voor het oudere kindje. Je wilt niet dat de grote broer of zus slaapgebrek krijgt doordat de Benjamin van het huis iedere nacht een paar keer wakker wordt.

De eerste paar weken zal je baby naar alle waarschijnlijkheid bij jullie op de slaapkamer slapen. Het is fijn om je kleintje dicht in de buurt te hebben. Praktisch is het ook, de nachtvoedingen zullen zo rustiger verlopen. Maar als je baby wat groter is, komt het moment dat hij of zij naar het eigen kamertje gaat. En in dit geval het kamertje van de stoere broer of de lieve zus. Maak deze overgang makkelijk voor het oudere kindje, door hem of haar bij de inrichting van de kamer te betrekken. Overleg waar het bedje komt te staan en waar de kleertjes van de baby komen te liggen. Misschien vindt je grote schat het leuk om samen dekentje en lakentjes te shoppen voor je baby. Maak hem of haar onderdeel van het hele proces. Al is het oudere kindje in jouw ogen nog erg jong, op deze manier geef je hem of haar het gevoel mee te beslissen.

Wanneer je baby onrustige nachten heeft en niet zelfstandig in slaap valt of doorslaapt, leg dan aan de kamergenoot uit hoe je dit op wilt lossen. Waarom je bijvoorbeeld wel bij de baby op de kamer blijft zitten, maar niet bij hem of haar. Bedenk samen een slaapritueel, je kunt je peuter of kleuter de voorbeelden uit de BabySlaapGids voorlezen en hem of haar hier één of twee stappen uit laten kiezen. Laat je kindje helpen de baby naar bed te brengen. Dring het niet op, als het oudere kindje hier geen behoefte aan heeft dan hoeft het niet. Laat je kleine, grote vent of meid vrij in deze keuze. Hij of zij zal zelf moeten leren hoe om te gaan met de jongste telg.

Kinderen slapen heel vast. De nachtelijke onderbrekingen zullen waarschijnlijk niet worden opgemerkt. Wordt je kindje wel wakker van het gehuil van de baby, stel hem of haar dan gerust. Zeg niet alleen: “Slaap jij maar lekker door, de baby valt zo weer in slaap.” maar geef je kindje eventjes alle aandacht. Het is al een hele onzekere tijd, papa en mama moeten nu worden gedeeld. Je peuter of kleuter wil altijd weten dat hij of zij niet vergeten wordt. Al is het midden in de nacht. Wanneer hij of zij weer rustig ligt, kun je je aandacht op je baby richten. Deze zal ook sneller rustig worden als jij rustig bent en niet met je hoofd bij de ander zit.

Betrek de grote broer of zus dus niet alleen overdag, maar ook in de avond en nacht bij de nieuwe baby. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, het is midden in de nacht en wilt zelf ook slapen. Haal daarom even diep adem voordat je het kamertje in loopt. En als het een nachtje erg gezellig wordt, doe dan gewoon even mee. Niets aan de hand, even gezellig kletsen en knuffelen en daarna allemaal weer verder slapen.