Peuterpubertijd en slapen

door Annelot Hofstede20 augustus 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Heerlijk zo’n klein mensje om je heen. Het wordt steeds leuker. Kleine ukkepukkies die steeds zelfstandiger worden. Als ouder kun je zo genieten van je kleine peuter. Kleine handjes die een papiertje van een snoepje proberen te halen. Een dametje wat steeds meer interesse krijgt in armbandjes, kettingen en tasjes. Een stoer ventje wat beter en beter gaat voetballen. Kleine peuters met groter wordende praatjes. Je kindje krijgt meer en meer door dat hij of zij een eigen willetje kan hebben. En papa en mama zullen dit zeker merken. De peuterpubertijd, kleine mensjes die alles beter weten en beseffen dat ze flink dwars kunnen liggen.

Dit merk je aan bijvoorbeeld niet willen eten of niet willen luisteren. Op het gebied van slapen kan de peuterpubertijd ook toeslaan. Een eigenwijs, klein, fel kindje wat zo maar op een dag geen middagslaapje meer wil doen. Gewoon niet. Wat je ook probeert. Jij als ouder merkt aan de kleine dat hij of zij hier nog helemaal niet aan toe is. Dat uurtje slaap op de dag heeft je kind nog zo hard nodig. Je rebelletje is huilerig, snel geïrriteerd, heeft geen trek meer en vindt niets meer leuk. De gezellig sfeer is af en toe ver te zoeken.
Met de tips uit de BabySlaapGids is de kans groot dat je het middagslaapje weer terug kan brengen. De ene dag zal het nog steeds niet lukken, de volgende dag weer wel. Je zult hier makkelijk mee om moeten gaan voor een goed resultaat. Je kindje voelt haarfijn aan wanneer jij kriegel bent omdat er niet geslapen wordt. En weet dan ook dat het nog maar een kleine moeite is om zijn of haar zin door te drijven. Mama of papa is er klaar mee en zal nu snel toegeven.

Wanneer je als ouder hier ontspannen mee om gaat, zal de kans van slagen groter zijn. Dit geldt niet alleen voor slapen, maar werkt ook goed in andere situaties. En het werkt twee kanten op. Zelf gebruik je op deze manier minder negatieve energie, waardoor je meer kan hebben. Een bruikbare tip uit de BabySlaapGids is bijvoorbeeld het lezen van een verhaaltje voor het slapen gaan. Of een bekertje warme melk of lauwe thee drinken. Wanneer je dit consequent met je kindje voor het middagslaapje doet, weet hij of zij dat het hierna tijd is voor een slaapje.
Nu je kindje wat groter is, kun je ook wat meer uitleggen en vertellen. “Als je een klein slaapje hebt gedaan, maakt mama je weer wakker en dan mag jij kiezen wat we gaan doen!” of “Lieverd, als je niet wilt slapen, dan ga je toch even in je bedje liggen en uitrusten. Je mag ook in mama’s bed uitrusten als je wilt.” Op deze manier geef je je kleintje het gevoel dat hij of zij ook mee mag beslissen.

Peuters kunnen echt heel driftig worden, ze kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. De hele buurt bij elkaar schreeuwen. Maak je niet druk wanneer het echt niet lukt, probeer het een tijdje niet. Als je kindje echt moe is zal hij of zij de rust opzoeken. Een boekje lezen op de bank. Even bij mama hangen. Met de poes kroelen. Of gewoon spontaan omvallen en heerlijk slapen.