Je Pasgeboren Baby en Slapen

Misschien ben je nog zwanger en wil je alles weten over hoe jouw pasgeboren baby straks moet slapen. Of misschien heb je al een baby van enkele maanden oud die ‘s nachts regelmatig wakker wordt en jouw hulp nodig heeft om weer in slaap te komen.

Pasgeboren baby’s slapen nog niet ‘door’ en kennen het verschil niet tussen dag en nacht. Wanneer je baby groeit en zich steeds meer afstemt op de wereld om hem heen, zal hij ook langer leren slapen. Tijdens de eerste dagen na de geboorte, als er nog geen echt slaappatroon is, meestal tot 3 maanden, moet je zoveel mogelijk doen om je baby op zijn gemak te stellen. Er bestaat niet zoiets als een baby te veel verwennen!

Ontwikkelen slaaproutine voor je baby

Je kunt hem niet vaak genoeg oppakken, knuffelen, troosten etc. Probeer alvast een slaapritueel te ontwikkelen waarbij het wassen, omkleden voeden en gaan slapen iedere avond hetzelfde zijn. Nu al beginnen met regelmaat kan latere problemen voorkomen met het slapen van je baby.

Het is voor kersverse ouders de eerste maanden vaak zwaar omdat zij zelf vaak niet meer dan een paar uur achter elkaar slapen. In de eerste 6 weken na de geboorte zal je baby ‘s nachts maar zelden meer dan 3 of 4 uur achter elkaar slapen. Het goede nieuws is dat jouw eigen chronische slaapgebrek vaak maar enkele maanden duurt. Er zijn absoluut goede methodes om je baby te helpen om beter in te slapen en zelfstandig door te slapen wanneer hij ‘s nachts wakker wordt.

Langer (leren) slapen

Vanaf 12 weken kan het aantal uren slaap ‘s nachts oplopen tot 6 of zelfs 8 uur of langer en met 6 maanden is je baby in staat om 10 tot 12 uur te slapen. Bij sommige baby’s gaat dit vanzelf maar andere baby’s hebben meer hulp nodig bij het slapen. Op deze website kan je veel informatie vinden over het goed en gezond laten slapen van je baby.

Wil je nuttige tips per e-mail ontvangen over het slaappatroon van je baby schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, je kunt je aanmelden rechtsboven op deze pagina.

Neem ook eens een kijkje op mijn blog waar ik artikelen publiceer over onderwerpen die met slapen en baby’s te maken hebben. Je kunt mij ook via Twitter volgen waar ik regelmatig tips over slapen geef.