Op vakantie en slapen: een andere situatie dus andere regels?

door Annelot Hofstede25 juni 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Heerlijk een poosje weg. Je kijkt er al lang naar uit en nu is het zover. Tijd voor jezelf en voor je gezin.

Voor een baby en vooral voor een peuter kan dit heel spannend zijn. Dat begint al bij de zogenaamde inpakstress waar iedereen wel in meer of mindere mate last van heeft. Daarna een lange autorit of een avontuur in een vliegtuig. En op de plaats van bestemming aangekomen  is niets hetzelfde. Een andere omgeving, andere weersomstandigheden, een nieuw slaapkamertje en misschien wel met het broertje of zusje op één kamer slapen. Alle regels die thuis gelden, zullen helemaal vergeten worden. Daarvoor is het vakantie, alles kan en alles mag!

Op vakantie ben jij wat makkelijker en zal je kindje om andere regels vragen. Hier kun je prima op inspelen. Zodra jullie thuis zijn, past je kleintje zich makkelijk weer aan. Je zal merken dat hij of zij thuis weer snel in het vertrouwde ritme zit. Dus waarom zou je je druk maken? Later naar bed, even televisie kijken voor het slapen, nog een extra bekertje drinken. Het is immers een beetje feest.

Slaappatroon en slaapritme van je baby

Een baby zal niet echt ander gedrag vertonen, die heeft nog zo veel behoefte aan slaap. Misschien slaapt je baby wel meer tijdens de vakantie. Hij of zij voelt aan dat de sfeer ontspannen is en dat er niets “moet”. Een peuter kan wat meer moeite hebben. Die is zich meer bewust van de veranderingen. Mag je peuter in een echt groot bed slapen tijdens de vakantie? Kruip er even lekker bij, nog even stoeien of knuffelen is heerlijk! Zorg wel dat hij of zij niet uit bed kan rollen, zet bijvoorbeeld het bed tegen de muur en aan de andere kant het babybedje. Zo ligt je kleintje veilig.

Rustmomenten

Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje chronisch slaap tekort komt. De rustpunten worden wel gepakt, al is het even in het gras luieren of met een boekje spelen. Twee lange slaapjes zijn geen uitzondering, je peuter is meer buiten en bijvoorbeeld zwemmen is heel vermoeiend. Tijdens een wandeling een dutje in de buggy doen is genieten voor je kindje. Al is je peuter wat meer opstandig of vervelend, maak hier geen issue van. Het is wennen voor de kleine.

Ontspan, geniet van elkaar. Even weg uit de sleur is goed voor jullie allemaal. Je hoofd leeg maken en tijd voor een boek hebben. Lekker even de boel de boel laten. Een ontspannen papa en mama zorgt voor een ontspannen sfeer. Dat heeft effect op je baby of peuter.

Een ritme zoeken voor het slapen

Bij thuiskomst kan het gebeuren dat een kleintje weer moeten zoeken naar een ander slaapritme. Geef je baby of peuter hiervoor de tijd. Meestal duurt dit een dagje en is het na een nachtje in het eigen bedje weer bij het oude. Kinderen zijn heel flexibel. Die weten dat er op vakantie andere regels gelden dan thuis. Zodra jullie weer in jullie dagelijkse ritme komen, gaat je kleintje hierin mee. Met behulp van jullie eigen slaapritueel zal er weer gewoon zoals altijd lekker geslapen worden.

Lukt het niet om het oude ritme terug te vinden en heeft je baby moeite met inslapen? In de BabySlaapGids kun je tips vinden voor een nieuw ritme. Hiermee zal je weer snel rustige nachten hebben. Wanneer je kleintje in bed ligt, kunnen jullie samen nagenieten van een mooie en relaxte vakantie.