Onzekerheid: doe ik het wel goed?

door Annelot Hofstede14 juli 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Na een zwangerschap van negen maanden en een al of niet zware bevalling, ben je eindelijk moeder. Bij het ouderschap komt veel meer kijken dan het “hebben” van een baby. Eén van veel nieuwe dingen is de onzekerheid. Een hele nieuwe vorm van onzekerheid. Je wilt dat je baby gelukkig is en vaak vraag je je af of dit wel het geval is. De zwangerschapshormonen die voorlopig nog in je lijf zitten, zullen hier aan meewerken. “Doe ik het wel goed?” Hoe vaak stel je deze vraag aan jezelf na de geboorte van jullie mooie kindje.

Je houdt van je baby vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Deze liefde groeit en zal blijven groeien. Onvoorspelbare, warme gevoelens zul je koesteren voor je kind. Juist omdat je zoveel van je kleintje houdt, word je onzeker. Het enige wat telt is het geluk, de veiligheid en de warmte voor het kleine wondertje. Onzekerheid kan plots opkomen als je baby bijvoorbeeld huilt, niet wil eten, niet wil slapen of gewoon zomaar omdat je dan twijfelt over alles.

Een baby huilt omdat één van zijn of haar manieren is om te kunnen communiceren. Hij of zij kan honger hebben, pijn hebben, misselijk zijn, moe zijn of gewoon simpelweg een beetje chagrijnig zijn. Dit laat een kleintje merken door te huilen. Dit is zeker geen reden om onzeker te worden, je houdt van je kindje en dat alleen al maakt je een supermoeder! Probeer uit te vinden waarom je kleintje huilt, even troosten kan al voldoende zijn. Het is een nieuwe, grote wereld!

Wil je baby een keertje niet eten? Probeer hier niet een te groot probleem van te maken. Laat het even rusten en probeer het een poosje later nog eens. Grote kans dat het dan wel lukt. Wanneer je te veel nadruk legt op het niet eten, bestaat de kans dat het probleem nog groter wordt. Hoe klein ook, je kindje voelt veel dingen aan. Ga naar de huisarts of het consultatiebureau als je baby helemaal niet meer drinkt en eet.

Een niet slapende en huilende baby kan een nieuwe moeder heel erg onzeker maken. Naast de bezorgheden als pijn, misselijkheid of een verstopt neusje komen de gekste vragen boven drijven. Vindt mijn kindje het bedje wel goed? Is hij of zij wel blij met het kamertje? Zou mijn baby ongelukkig zijn door mij? De onzekerheid neemt de overhand. De BabySlaapGids is een uitkomst voor deze onzekerheden. De BabySlaapGids legt bijvoorbeeld uit waar slaapproblemen vandaan kunnen komen, waarom je baby huilt, waarom een plezierig en rustig slaapritueel belangrijk is. Op al deze belangrijke punten wordt ingegaan. Wanneer je begrijpt waarom je baby zo reageert, kun je één van de verschillende methodes toepassen om een gezond slaapritme op te bouwen voor je baby.
Door de methoden zul je je zeker gaan voelen. Je krijgt weer grip op de situatie. Dat is in ieder geval één onzekerheid minder. Maar er zijn meer dingen waar je onzeker over zult zijn. Dit hebben alle moeders, al lijkt dit niet zo. Sommige zijn nu eenmaal een ster in het verbergen van hun onzekerheid. Vergeet niet dat dit jouw baby is en dat jij weet wat goed is voor hem of haar. Luister naar je gevoel. Kun je dit even niet meer vinden door alle onzekerheden, neem dan even een paar minuten voor jezelf. Probeer te ontspannen en alles even los te laten. Na een poosje voel je die bekende kriebel weer. Alle moeders hebben een immens moedergevoel, jij ook en tegen dit gevoel en deze intuïtie kan niets en niemand op.