Oma en opa zijn lief!

door Annelot Hofstede1 september 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

De rol van opa en oma in het leven van hun kleinkind is in de huidige maatschappij erg groot. Dertig jaar geleden zag je als opa en oma je kleinkinderen bijvoorbeeld één keer per week. Ze kwamen dan met papa en mama een paar uurtjes op visite. Een middagje spelen met de kleinkinderen en dan gingen ze weer naar huis. Als ze wat groter werden, was er wel eens een logeerpartijtje. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Ben je nu opa of oma, dan wordt er iets meer van je verwacht. Mama´s werken meer, willen meer. De prijzen van de kinderopvang rijzen de pan uit. Papa en mama willen veel energie steken in elkaar en in hun sociale leven. Hierdoor is er een grote verzorgende rol ontstaan voor op en oma binnen het gezin. En vergis je niet, grootouders vinden dit geweldig. Heerlijk voor een kleine baby zorgen. Naar de speeltuin met een peuter. Betrokken zijn bij de ontwikkelingen op de kleuterschool. Alles nog een keertje meemaken, volop genieten van een opgroeiend kleintje. Wel de lusten, niet de lasten. Natuurlijk zijn ze er voor hun kleinkind als deze het even moeilijk heeft. Maar de echte grote zorgen zijn voor papa en mama.

Voor ouders is het een verademing als opa en oma bij kunnen springen. We vragen tegenwoordig zoveel van onszelf, dat het altijd maar regelen en rennen is. Er is wel iets waar papa en mama een beetje voor op moeten passen: vanzelfsprekendheid. Opa en oma zijn jouw ouders. Je kent ze al je hele leven. En eigenlijk vind je het niet meer dan normaal dat zij je helpen met je kindjes.
Maar, vergeet niet dat de opa’s en oma’s van nu nog vol in het leven staan. Al zijn ze met pensioen. Het kan voorkomen dat het voor oma even niet uitkomt. Ze had net die afspraak staan met een vriendin om te gaan winkelen. Toch zegt ze ja, om jou uit de brand te helpen. En natuurlijk omdat ze het gezellig vindt tijd met haar kleinkind door te brengen. Vergeet niet om je ouders hier voor te bedanken. Laat weten dat jullie blij met ze zijn en het ontzettend waarderen wat ze doen. Dat kan met een knuffel, een simpel dank je wel, een klein kadootje, een kaartje. Dankbaarheid kan in een kleine handeling zitten. Even laten weten dat je blij bent dat jouw kindjes een fantastische opa en oma hebben.

Jij moppert vast wel eens op je partner omdat hij of zij het gewoon vindt dat de schone sokken weer in de la liggen. Of dat het eten klaar staat als hij of zij thuiskomt. Je zou graag even een kus of een knuffel krijgen. Gewoon, zodat je weet dat je wordt gewaardeerd. Dit geldt ook voor je ouders. En voor de andere mensen om je heen die altijd voor je klaar staan. En het is echt niet zo dat je er bewust niets van zegt, iedereen is druk en vergeet dingen. Dwing jezelf af en toe even stil te staan en herinner jezelf eraan dat jouw mama vandaag misschien ook even behoeft heeft aan een knuffel.