Moet de babykamer donker en stil zijn als je baby gaat slapen?

door Annelot Hofstede24 april 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Tot een leeftijd van drie jaar, misschien vier, zal je baby slaapjes overdag doen. In het begin zal hij of zij nog heel veel slapen, later steeds minder. Veel ouders vragen zich af of het nodig is het kamertje pikkedonker te maken. Ze maken zich zorgen of er niet te veel lawaai is in en om het huis.

Ze kijken dan naar zichzelf. De meeste mensen kunnen niet slapen in een kamer waar het heel licht is. Of wanneer ze de kerkklokken horen luiden. Je gaat er automatisch vanuit dat dit ook geldt voor de kinderen.

Slapen en ritme

Natuurlijk is het heerlijk om in een donker kamertje te slapen, maar het is echt geen probleem wanneer er wat daglicht naar binnen komt. Of als je buiten kinderen hoort spelen. Je baby slaapt toch wel. Die is daar nog helemaal niet mee bezig.

Voor het slaapritme van je baby is het wel belangrijk dat hij of zij weet wanneer het slaaptijd is. Bijvoorbeeld door gordijntjes dicht te doen of een lamp uit te doen. Maar dat komt vanuit een behoefte aan regelmaat. Telkens wanneer je baby in het wiegje wordt gelegd, worden de gordijnen dicht gedaan. Je baby went hieraan. Niet aan het donker, maar aan de handeling van het dichtdoen van de gordijnen. Het is overdreven om met een stofzuiger voor de babykamer aan de gang te gaan of een paar keer op de deurbel te drukken, maar wat geluid is echt niet erg.

Regelmaat voor de slaapomgeving van je baby

Wat belangrijk voor de baby is, is het ritme. Hierdoor weet hij of zij dat het tijd is om te gaan slapen. Juist het doorschemeren van wat daglicht leert je kindje het verschil tussen dag en nacht. Als het kamertje ook overdag helemaal donker is, zal je baby dat verschil niet herkennen.

Als je kindje wat ouder wordt, kan het voorkomen dat hij of zij niet kan slapen wanneer er een feestje bij de buren is. Dat is heel logisch, je baby gaat steeds meer beseffen dat er heel veel dingen om hem of haar heen gebeuren en wil daar bij zijn. Dat is namelijk gezellig.

Opbouwen slaapritueel

Hoe vaak bedenk je je niet dat je het zo knap vindt dat je baby ergens doorheen geslapen heeft? Waarschijnlijk vaker dan dat je merkt dat je baby niet kan slapen door licht of lawaai. De handelingen voor het slapen gaan zijn belangrijker. Al schijnt de zon dan nog in het kamertje, je baby weet dat het bedtijd is en zal gaan slapen.

Natuurlijk is dit iets wat je kindje moet leren. Dit bouw je op gedurende de eerste levensmaanden van je kindje. Hoe vaker je een slaapritueel herhaalt, hoe sneller je baby door heeft dat het tijd is om een slaapje te doen.

Uiteraard gebeurt het overal wel eens dat een baby wakker wordt van lawaai of licht. Dat is heel normaal. Je baby heeft lichtere fases tijdens het slapen en op die momenten zal hij of zij sneller wakker kunnen worden. Als je baby huilt, troost hem of haar dan en leg je kleintje weer in bed. De kans is groot dat je baby weer snel in slaap valt. Ook met de geluiden die jij nog wel hoort, maar je baby niet meer.

Download de BabySlaapGids!