Mijn kindje wil niet eten en ik denk dat het slapen hierdoor moeilijker gaat

door Annelot Hofstede2 juni 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Slapen met een lege maag is niet makkelijk. Kijk maar eens naar jezelf, de kans is groot dat je niet in slaap komt of midden in de nacht wakker wordt. Met een knorrende maag. Iedere peuter ontdekt op een gegeven moment dat eten een machtsmiddel is. Dit is iets waarmee hij of zij jou op de kast kan jagen. Nee is nee, mondje stijf dichthouden en weigeren ook maar één hap te nemen. Het klinkt een beetje flauw, maar ook dit is een fase. Een onderdeel van de ontdekkingstocht van je kleintje.

Eetritueel en een slaapritueel

Geduldig blijven en doorzetten, iedere dag weer opnieuw. Met eten en met naar bed gaan of bij het doorslapen van je baby. Hoe moeilijk het soms ook is. Wanhoop niet, er komen ook andere momenten. Informeer eens in je omgeving naar tips om je kleintje te laten eten. Hoe doen anderen het? Op internet vind je veel tips en trucjes.

Neem de tijd voor de maaltijd en zoek ook hier naar een ritueel. Een eetritueel. De bedoeling is om het gezellig aan tafel te houden. Niemand heeft iets aan een boze papa of mama en een verdrietige peuter. Je kleintje wordt hierdoor opstandig, waardoor het naar bed gaan een drama wordt. Laat de problemen aan tafel niet doorspelen bij het slaapritueel. Wanneer je je nog boos voelt, stap hier overheen voordat jullie aan het slaapritueel beginnen. Zing samen een liedje of focus je even op je ademhaling.

Eet- en drinkgedrag van je baby

Wanneer je je zorgen maakt over het voldoende binnenkrijgen van voedsel, aarzel dan niet om even langs de huisarts te gaan of het consultatiebureau te bellen. Dit is helemaal niet raar en de energie die je in het zorgen maken steekt, kun je voor leukere dingen gebruiken. Is je kleintje nog een baby, dan zul je het eet- en drinkgedrag scherper in de gaten houden en sneller actie ondernemen.

Een peuter eet veel tussendoor, zoals een appel of een soepstengel. Wil je een goed overzicht, schrijf dan op wat hij of zij op een dag eet.

Slaapritueel van je baby

Het slaapritueel verandert niet door een lege maag. Je baby of peuter zal wat sneller boos of huilerig zijn. Jij blijft stug het slaapritme volgen. Je troost de traantjes tijdens jullie slaapritueel, straf je kindje niet voor het niet willen eten. Misschien is een warm melkje een onderdeel van jullie schema, dan is het maagje toch een beetje gevuld en zal het in slaap vallen wat makkelijker gaan.

Begin niet aan een papje of flesje midden in de nacht. Je kindje zal hieraan wennen en het moeilijk vinden om er weer van af te komen. Troost en knuffel zoals anders en laat je baby weer rustig in slaap vallen. Je kan je kleintje ’s morgens wat meer pap geven of een extra broodje.

Het is soms moeilijk; strijd aan tafel en strijd in het bedje. Blijf volhouden, je baby of peuter heeft behoefte aan structuur en regelmaat. Je kleintje heeft ook behoefte aan de wetenschap dat jij bepaalt. Hier wordt hij of zij zekerder van. Even gek doen aan tafel of tijdens het slaapritueel kan helpen de sfeer te veranderen. De spiraal doorbreken en de aandacht verleggen. Wie weet is je kleintje zo veel plezier aan het maken dat er ongemerkt lekker gegeten wordt.