Mijn baby wil niet slapen omdat er tandjes doorkomen

door Annelot Hofstede5 mei 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Het doorkomen van tandjes verloopt bij ieder kindje weer anders. Het ene kindje heeft er absoluut geen last van, het andere juist heel veel. Je baby kwijlt wat meer dan anders, maar heeft verder geen klachten.

Plots zie je een mooi, wit puntje in zijn of haar mondje. Een tandje! Weer een mijlpaal in het korte leven van je baby. In dit geval laat je je kindje misschien de hele dag met een slabbetje of sjaaltje lopen, maar verder kabbelt het allemaal gewoon verder.

Helaas kan het ook anders. Het doorkomen van tanden kan een vervelend proces zijn. Kiezen kunnen nog meer ongemakken veroorzaken. Dit is één van die dingen waar je eigenlijk weinig aan kunt doen. Maar toekijken en niets doen? Dat kan je niet als mama of papa. Je baby kan meer op speelgoed, handjes, dekentjes of knuffeltjes gaan bijten. Rode wangen en meer slijm waardoor ze meer hoesten kunnen ook een teken zijn. Wanneer je langs het tandvlees wrijft, kun je een hard bobbeltje voelen. De tand is onderweg.

Tandjes die doorkomen en slapen

Het (zelfstandig) slapen van je baby kan ook met meer tegenslag gaan in deze periode. Dit kan komen door druk op de kaken wanneer je baby ligt.

Het hoofdeinde van het bedje iets verhogen kan helpen. Bijvoorbeeld door boeken onder de voorpoten van het bedje te leggen. Informeer bij de huisarts, apotheek of drogist naar middeltjes die de pijn een beetje kunnen verlichten. Wanneer je baby of peuter in deze periode ook nog eens verkouden en grieperig wordt, is dat toeval.

Schuif dit niet af op het doorkomen van tandjes en raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Ook in deze periode is het belangrijk om vast te blijven houden aan jullie slaapritueel. Hoe moeilijk dit nu ook kan zijn. Je baby of peuter blijft de behoefte aan regelmaat houden. Wanneer het ritueel nu in eens anders wordt, kan dat juist tegen jullie werken. Je kleintje kan hierdoor in de war raken en gaan protesteren.

Last van je baby verzachten

Natuurlijk troost je je kindje als er pijn en verdriet is. Jij kent je baby als geen ander en weet wanneer hij of zij echt niet lekker is en pijn heeft. Een extra knuffel is echt geen probleem voor jullie ritueel. Als je kindje ’s nachts wakker wordt en moeite heeft met het inslapen, troost hem of haar zoals je altijd doet. Is de rust weer terug, leg je kindje weer in bed en zeg goedenacht op jullie eigen, vertrouwde manier.

Een bijtring is handig bij het doorkomen van tandjes. Deze leg je in de koelkast en hier kan je baby naar hartenlust op bijten. De kou verzacht en verkoeld, je zult merken dat je kindje dit fijn vindt. Deze kun je uiteraard ook ‘s nachts ter verlichting geven. Het doorkomen van tanden en kiezen is iets waar jullie echt doorheen moeten. Het is niet leuk om te zien dat je kindje ergens last van heeft, maar vaak heeft je baby voldoende aan wat extra aandacht en liefde. Zo weet hij of zij dat jij je bewust bent van de ongemakken en dat geeft een veilig gevoel.
Download de BabySlaapGids!