Je baby slaapt heerlijk maar jij piekert

door Annelot Hofstede9 december 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Je baby slaapt heerlijk, doet het allemaal goed. Maar jij. Jij bent veel aan het piekeren en kan hierdoor niet slapen. Heel vervelend. Piekeren, vooral vrouwen kunnen hier last van hebben. Mannen kunnen hun zorgen op de één of andere manier wat makkelijker opzij zetten.

Structureel piekeren ontneemt je je nachtrust en kan ook overdag de overhand hebben. Het vervelende is dat je met piekeren niets oplost. Het kost je de energie die je wilt gebruiken voor de zorg voor je baby en om te genieten van alle mooie momenten.

Vooral bij je eerste kindje, kun je veel zorgen hebben. Het is allemaal nieuw en over heel veel dingen kun je onzeker zijn. Dit hebben alle nieuwe moeders. Luister goed naar je gevoel. Laat je gedachten even voor wat ze zijn. Je moedergevoel is veel sterker dan je zelf denkt. Naast deze onzekerheden kunnen er andere zaken zijn waarover je veel nadenkt. Bijvoorbeeld je werk, je relatie of een ziek familielid.

Stop met piekeren…het helpt niet!

Na een bevalling ben je geneigd de onrust in je hoofd af te schuiven op de nog aanwezige zwangerschapshormonen. Echter, het piekeren neemt niet af naarmate de zwangerschapshormonen afnemen.

Was het maar zo simpel. Hoe meer je piekert, hoe moeilijker het wordt om hiermee te stoppen. Toch is dat wat je moet proberen: nu stoppen met piekeren. Je baby of peuter voelt aan dat jij niet lekker in je vel zit. Hierdoor kan je kindje onrustig worden en misschien weer ’s nachts wakker worden. Het is dus belangrijk voor jou, maar ook voor je kleintje om je gedachten weer onder controle te krijgen.

Bedenk dat piekeren niet helpt. Piekeren is niet de oplossing, sterker nog door te piekeren maak je je problemen groter. Afleiding helpt. Zet jezelf aan om iets te ondernemen. Een wandeling, dansen met je kleintje, doe een boodschap of drink een kopje koffie met de buurvrouw. Op deze manier verzet je je gedachten en merk je dat het piekeren naar de achtergrond verdwijnt.

Zo krijg je weer positieve energie

Ga voor jezelf na waar jij positieve energie van krijgt. Bijvoorbeeld van sporten of het luisteren van muziek. Heb je door het piekeren geen energie om naar de sportschool te gaan? Verman jezelf en ga toch. Al is het met lood in je schoenen. Na het sporten zul je je stukken beter voelen.

Schrijf je gedachten op. Waar pieker je precies over? Wanneer je je gedachten op papier ziet staan, kun je meer relativeren en op zoek gaan naar een oplossing. Actie ondernemen. Waardoor je gedachten rustiger zullen worden. Wanneer je niet kan slapen, blijf dan niet in bed liggen. Ga even wat anders doen. Bijvoorbeeld een kopje thee drinken of ontspanningsoefeningen. Voorbeelden van manieren om te kunnen ontspannen vind je in de BabySlaapGids.

Door continue te piekeren kun je vergeten te genieten van de dingen om je heen. Zoals dat kleine hoopje mens wat heerlijk in de box ligt te spelen. Dat kleine hoopje mens zal hard groeien, de tijd gaat zo snel. Natuurlijk komen er nog heel veel mooie momenten in het leven van je kleintje, maar geniet ook nu. Zo’n klein wezentje is zo bijzonder. Jouw kindje verdient het om jouw volledige aandacht te krijgen en jij verdient het om optimaal te kunnen genieten van je kindje.