De Vloek Van Het Korte Middagdutje

door Annelot Hofstede10 juli 2013

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Wil je weten wat de grootste klacht is van vermoeide ouders  die ik iedere dag hoor?

Het is het middagdutje van hun baby dat maar 45 minuten duurt! Dat is nauwelijks genoeg tijd om zélf even bij te komen, of lekker de tijd te hebben voor een ontspannende douche.

Ik begrijp precies waarom dit zo frusterend is en wil je wat tips geven voor de verbetering van het doorslapen van je baby.

Om te beginnen zijn er een aantal reden waarom je baby maar 45 minuten – of zelfs 30 minuten – slaapt. Het is precies één slaapcyclus. Voor ons volwassenen duurt zo’n slaapcyclus 90 minuten maar voor baby’s duurt het veel korter, gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Aan het eind van een slaapcyclus, is je baby in een heel lichte slaap, en zal zelfs misschien even wakker worden voordat de nieuwe slaapcyclus begint. Deze korte periode van lichte slaap is waar de meeste problemen ontstaan.

Wanneer je wilt dat je baby langer slaapt tijdens het middagdutje, moet je jezelf eerst deze belangrijke vraag stellen:

“Is mijn baby op dezelfde plek in slaap gevallen als waar hij of zij ‘wakker’ werd?”

In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag “nee”. Je baby is misschien op je arm in slaap gevallen waarna je je kindje in het bedje hebt gelegd.

Nu komt het: meestal is het zo mensen het niet prettig vinden om wakker te worden op een plek waar ze, in de eerste instantie, niet in slaap zijn gevallen. Op een bepaalde manier weet of voelt ons lichaam het verschil, daarom worden we wakker met een raar gevoel en wanneer je een baby bent, vertaalt dit gevoel zich in… huilen!

Daarom is de eerste tip: zorg ervoor dat je baby in slaap valt op precies dezelfde plek als waar het wakker wordt. Dit helpt je baby om sneller en eenvoudiger in de nieuwe slaapcyclus te komen.

Tip 2: Wees er ook zeker van dat je baby hier zélf het meeste ‘werk’ heeft gedaan om zelfstandig in slaap te komen. Wanneer jij je baby altijd eerst voedt om in slaap te komen dan begrijp je misschien waarom je baby het niet prettig vindt om aan het einde van de slaapcyclus wakker te worden, zonder dat er een flesje of jouw borst in de buurt is. Met als gevolg: een huilende baby.

Wanneer je al de stap hebt genomen om je baby aan te moedigen om zelfstandig in slaap te vallen, dan is eigenlijk de helft van de strijd al voorbij. Met een beetje tijd en oefening zal je baby steeds makkelijker doorslapen van de ene slaapcyclus naar de andere. Je baby wil niet doorslapen? Ook onrust kan het probleem zijn!

Je baby zal dan steeds langer en langer doorslapen tijdens de dutjes, over een periode van 2 of 3 weken.

De meeste baby’s zijn in staat om tenminste één lang dutje te doen van 1.5 tot 2 uur per dag. Daarna één of twee kortere slaapjes tijdens de rest van de dag.

Heeft je baby moeite met de dutjes of slaapt je kindje nog steeds niet de hele nacht door?

 Laat je Baby Doorslapen met Slaap Geheimen

Of klik op ‘VIND IK LEUK’ hieronder als je dit een behulpzaam artikel vond: