Je baby laten slapen in een slaapzakje

door Annelot Hofstede4 augustus 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

De eerste maanden heeft je baby moeite met het zelf regelen van zijn of haar lichaamstemperatuur. Om deze reden dragen veel baby’s de eerste tijd een mutsje. Je kleintje heeft jou echt nodig om te zorgen dat hij of zij het niet te koud of te warm heeft. Tijdens de wakkere uurtjes, maar ook tijdens het slapen. Een lakentje of ademend dekentje in het bedje is lekker warm, maar als je baby wat meer gaat bewegen kan je kleintje zich blootwoelen. Je kan een lakentje of ademend dekentje akelig vinden. Stel je voor dat je baby er helemaal onder kruipt. Wanneer je de aanwijzingen voor het gebruik van een lakentje goed opvolgt, kan er niets gebeuren. Het kan zijn dat je je hier toch niet lekker bij voelt. Een slaapzakje is dan een perfecte oplossing.

Je kunt al erg kleine slaapzakjes kopen, heel schattig. Je baby kan vrijwel direct in een slaapzakje slapen. Let wel op dat je de juiste maar aanschaft. De openingen voor het hoofdje en de armen mogen niet te groot zijn. Je baby kan er dan makkelijk uitkruipen of vast komen te zitten. Voor ieder seizoen bestaat een slaapzak. Met of zonder mouwen, dun voor de zomer en dik voor de winter. Vaak is een slaapzakje al voldoende om lekker te kunnen slapen. Bezuinig niet op een slaapzakje, deze moet veilig zijn. Je bent er niet altijd bij en babyvingertjes kunnen sterk zijn.

Een slaapzak is ideaal om je baby te laten weten dat het bedtijd is. Het aantrekken van de slaapzak kun je onderdeel maken van jullie bedritueel. Dit geldt ook voor de volgende morgen. Zoals je in de BabySlaapGids kunt lezen, is het belangrijk voor je baby om te weten wanneer de dag echt begint. Dit kan het uitdoen van de slaapzak zijn. Als je baby wat groter is, zul je merken dat het voor je kleintje fantastisch is om de zak zelf dicht te doen en open te maken. Uiteraard met wat hulp van mama. Een tip om te voorkomen dat je grotere baby of peuter de slaapzak openmaakt is om de ritssluiting beneden naar binnen te drukken. Zo zit de slaapzak dicht en is het onmogelijk voor kleine vingertjes om deze open te pulken.

Sommige baby’s zullen na enige tijd niet kunnen slapen zonder slaapzak. Dat is lastig als ze koorts hebben of als het hartje zomer is en de temperaturen hoog zijn. Laat je baby dan gerust in de slaapzak in slaap vallen en doe deze dan uit wanneer je kleintje slaapt. Dit zal zo weinig voorkomen, dat het niet de moeite waard is om je baby zonder slaapzak te leren slapen. Die verandering kun je doorvoeren wanneer je kindje naar een groot bed gaat.

Is je kleintje uit de slaapzak gegroeid, kun je hier eenvoudig een pyjamazak van knutselen. Als je zoon of dochter groter is, kan de pyjama hierin opgeruimd worden. Je kan deze maken zoals je zelf wilt. Bijvoorbeeld door er een auto op te naaien of een mooie bloem. Misschien is het slaapzakje klein genoeg om strakjes gebruikt te worden voor de pop. Op deze manier wordt het bijzondere eerste slaapzakje toch nog gebruikt. Natuurlijk kun je het slaapzakje ook bewaren, om deze er bij tijd en wijle even bij te pakken en te mijmeren over die bijzondere babytijd.