Je baby laten ontspannen voor het slapen gaan

door Annelot Hofstede26 augustus 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Je baby heerlijk in bad doen voor het slapen gaan. Een genietmomentje voor jou en je kindje. In de BabySlaapGids kun je lezen hoe belangrijk een ritueel is voor het slapen gaan. Even in bad kan hier een onderdeel van zijn. Tegenwoordig bestaan er allerlei olies en zeepjes voor in bad. Geuren waar je wakker van wordt, geuren die je kunt gebruiken als je last van je spieren heb, geuren bij verkoudheid en geuren waar je ontspannen van wordt. Badzeep met een beetje menthol werkt verlichtend als je baby verkouden is. Dat klinkt heel logisch, je zal zelf ook wel eens stomen bij een zware verkoudheid. Zo zijn er ook geuren die helpen te ontspannen.

Lavendel is een hele bekende, deze kom je veel tegen tussen alle badproducten voor baby’s. Maar er zijn meer geuren die rustgevend werken. Voorbeelden hiervan zijn jasmijn, magnolia, lindebloesem en vanille. Deze luchtjes hoeven niet perse in het badwater te zitten. Je kan een paar druppeltje olie in een bakje heet water in de badkamer zetten. Of geurstokjes. Een drupje op het rompertje of de handdoek is een andere mogelijkheid. Het luchtje prikkelt de zintuigen van je baby, waardoor hij of zij heerlijk ontspannen en slaperig wordt.
Sommige kindjes houden helemaal niet van water. Die willen niet in bad of onder de douche. Het kan een drama zijn om jouw baby of peuter schoon te krijgen. In dat geval is het niet verstandig om het badje een onderdeel van jullie slaapritueel te maken. Je baby zal zich dan zo opwinden dat er van slapen voorlopig geen sprake is. Doe je kindje op een ander moment in bad of onder de douche.

Een baby of peuter hoeft niet iedere dag onder de douche of in bad. Wassen met een washandje is voldoende. Maar ja, zo af en toe moet het mannetje of vrouwtje toch even goed gewassen worden. Als je kindje bang is, doe dan rustig aan. Maak er niet een gigantisch gevecht van, dat zal averechts werken. Je baby zal nog meer gaan protesteren wanneer je hem of haar in bad wilt doen. Spoel je kindje af in bad, heel eventjes en heel voorzichtig. Zorg dat het water niet op het gezichtje komt. Of laat een heel klein laagje water in bad lopen en speel daar samen met je kindje mee. Laat de kleine voorzichtig wennen aan water. Misschien wil jou kleintje wel in bad als jullie samen gaan. Al heb jij op dat moment helemaal geen zin in al die rompslomp. Probeer je daar overheen te zetten. Niet alleen voor je kleine, je zult zien dat je er zelf ook van zult genieten.

Wanneer je kindje langzaam aan het badje is gewend en het zelfs leuk is gaan vinden, kun je dit onderdeel van jullie slaapritueel maken. Maar dat hoeft uiteraard niet. Je baby kan er aan wennen om op een bepaald moment van de dag even in bad te gaan. Wanneer je dit moment gaat verschuiven, kan hij of zij weer gaan protesteren. Dit is iets wat jullie samen uit moeten vinden, je merkt snel genoeg of je baby het er mee eens is of niet.