Inbakeren baby voegt niet veel toe aan doorslapen

door Annelot Hofstede3 april 2013

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Het inbakeren van  baby’s voegt niet veel toe aan het kunnen doorslapen van je baby…  tot deze conclusie kwam biologe Bregje van Sleuwen in haar promotieonderzoek dat zij heeft uitgevoerd aan het UMC Utrecht. Ouders van 398 huilbaby’s ontvingen adviezen over voorspelbaarheid. De helft van deze baby’s werd daarnaast ook ingebakerd.

De aanpak bestond uit een verzorgingspatroon met een vaststaande volgorde van activiteiten en bij de eerste signalen van vermoeidheid werden de baby’s wakker in hun bed gelegd. Ouders kregen hiervoor instructies. Inbakeren bestaat uit het omwikkelen met doeken van schouders tot aan de tenen.

Resultaten van het onderzoek naar inbakeren bij baby’s

Een week na aanvang van het programma bleek het overmatig huilen van de baby’s in de twee interventiegroepen met 42 procent afgenomen, na twee weken met 50 procent en na acht weken met 75 procent. De duur van het huilen per dag daalde van 148 minuten bij de start van het onderzoek tot 36 minuten aan het eind van het onderzoek.

Van overmatig huilen is sprake als een gezonde baby drie keer per week meer dan drie uur huilt. Alle ouders die het huilen van hun baby als een probleem ervaarden, mochten meedoen aan het onderzoek. In Nederland geldt dit voor zes tot tien procent van alle baby’s, dit is afhankelijk van de gehanteerde definitie.

Het effect op overmatig huilen en slapen

Bregje van Sleuwen concludeert dat een regelmatig verzorgingspatroon een juiste aanpak van overmatig huilen is. “Het advies vergt weinig tijd en veel ouders waarderen de support erg. Ook zijn de adviezen over het terugbrengen van prikkels eenvoudig op te volgen.”

Het inbakeren van huilbaby’s had dus geen extra effect bovenop de aanpak . Alleen bij jongere baby’s van tot zeven weken neemt het huilen meer af dan bij de groep die is ingebakerd. Maar bij oudere baby’s tot dertien weken daalde het huilen sterker bij de regelmaatgroep. Van Sleuwen: “Het inbakeren heeft geen toegevoegde waarde; er is een klein effect meetbaar bij de jonge baby’s, maar een verschil van tien minuten per dag is klinisch niet relevant.” umc utrecht

Baby doorslapen Leren