Ik heb moeite om mijn baby alleen te laten als het bedtijd is

door Annelot Hofstede14 juni 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

In de BabySlaapGids vind je verschillende methoden om je kindje rustig in slaap te laten vallen. Ook lees je hoe je baby leert om zelfstandig door te slapen. Bij één van deze methoden is het de bedoeling om je baby wakker achter te laten in het kamertje. Uiteraard laat je je baby niet overstuur en verdrietig achter. Er wordt naar dit moment toegewerkt. Heel liefdevol en rustig. Je kleintje kan het hier niet mee eens zijn en gaan huilen. Voor een nieuwe moeder is een huilend kindje moeilijk. Ze kan mee gaan huilen, een knoop in haar buik voelen. Een hele grote knoop. Haar lieve kleintje zo verdrietig en daar hormonen bij opgeteld die maar niet af lijken te nemen.

Wanneer je kiest voor deze methode, dan doe je dit vanuit je hart. Jij kent je baby als geen ander en beslist welke methode het beste bij jullie past. Herinner jezelf hieraan. Je bent hier niet aan begonnen om je kindje verdrietig te maken, maar uit liefde. Je wilt dat je kindje rustig slaapt en zich veilig voelt.

Het alleen laten van je baby gaat geleidelijk, het is niet zo dat je hem of haar in bed legt en direct wegloopt. Ook laat je je baby niet net zolang huilen totdat hij of zij in slaap valt. Je kindje zal weten dat je er bent. Dat de omgeving veilig is, papa en mama in de buurt zijn en komen troosten wanneer dat nodig is.

Ben jezelf erg verdrietig en onzeker over het alleen laten van je baby, doe het dan gewoon niet. Neem je tijd hiervoor, één of meerdere nachtjes langer bezig zijn maakt niets uit. Het resultaat is belangrijk, niet hoe snel je dit bereikt. Om jezelf gerust te stellen kun je naast het kamertje blijven zitten of staan. Als moeder hoor je of je kindje zichzelf overstuur huilt en dan ben je snel in het kamertje. Waarschijnlijk hoor je aan de ademhaling van je baby dat hij of zij rustig in slaap is gevallen. Glip dan stiekem naar binnen om je slapend wondertje een kusje te geven. Gewoon even kijken hoe je kindje ligt te slapen is ook heerlijk. Intens gelukkig kun je daarvan worden.

Stuit het helemaal alleen laten je echt tegen de borst, besluit dan voor een nieuwe aanpak. Begin rustig opnieuw met een andere methode uit de BabySlaapGids. Bouw dit wel rustig op, je baby zal ook om moeten schakelen. Er komt een moment dat jullie allemaal rustig door kunnen slapen en dat je kindje zelfstandig in slaap valt. Er komt een moment dat je uit het kamertje loopt zonder hierbij na te denken. Na enkele minuten realiseer je je dat je baby nog wakker was toen je wegliep. Dat jullie elkaar gedag hebben gezegd en je niets meer hoorde toen je weg liep. De kleine heeft zijn of haar draai gevonden met het slapen gaan. Hij of zij komt tot rust alleen in het kamertje en valt heerlijk in slaap. De rust in huis is terug. Nu is het tijd om uitgerust te genieten van de verzorging van je baby.