Ik heb moeite met consequent zijn

door Annelot Hofstede12 april 2012

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Schattig hè zo’n klein mensje, helemaal van jou. Heerlijk toch? Lekker knuffelen met een klein, warm lijfje. Stoeien en lachen met een vrolijk mensje.  Dit kleine wezentje mag je verzorgen, vertroetelen, verwennen en opvoeden. Dat laatste dat kan nogal eens lastig zijn. Hoe ver mag jouw kleintje bij je gaan? Wanneer is het genoeg? Hoe streng moet en kun je zijn?

Wanneer begint opvoeden echt?

Opvoeden begint op het moment dat je baby in je armen ligt. Je kunt je baby niet verwennen, maar sturing heeft je kleintje al direct nodig. Helemaal als jullie problemen hebben met slapen. Gebrek aan slaap breekt uiteindelijk iedereen op. Al hou je nog zoveel van je kindje, te weinig slaap zorgt er uiteindelijk voor dat je niet meer lief kunt reageren. Dat je je concentratie verliest en snel geïrriteerd bent. Misschien heb je zelfs last van lichamelijke kwaaltjes door het gebrek aan voldoende slaap.

Je wilt je baby helpen zelfstandig in slaap te leren vallen. En natuurlijk snapt een lief, klein baby’tje niet wanneer je zegt: “Ga slapen, we moeten allemaal slapen anders vallen we om.”. Maar hij of zij merkt wel aan je toon dat je geïrriteerd bent. En zal dit niet begrijpen en verdrietig zijn. In de BabySlaapGids zul je lezen hoe je je baby of peuter kunt sturen om rustig en zelfstandig in te slapen. De BabySlaapGids zal je leren dat lief tegen je kleintje praten wel werkt. De toon van je stem doet het hem.

In de BabySlaapGids staat ook dat je consequent moet zijn. En daar wringt bij veel ouders de schoen. Consequent zijn. Het is moeilijk vol te houden als het belangrijkste in je leven ligt te huilen in het bedje. Consequent zijn betekent niet dat je je baby moet laten huilen. Consequent zijn houdt in dat je baby uiteindelijk wel gaat slapen op de manier die jij hem of haar aanleert. Je troost je baby of peuter dus wel. Graag zelfs, dat gevoel mag je je kleintje (en jezelf) niet ontnemen. Dit zorgt voor veiligheid en geborgenheid.

Maar, is je kindje weer rustig dan voer je weer dezelfde handelingen uit als voorheen. Geef je toe en neem je je kleintje weer mee naar beneden of laat je je baby toch weer in je armen in slaap vallen. Dan heeft je lieverd gewonnen. Wat klinkt dat gek: gewonnen. Toch is het zo, jij bent niet consequent, je baby of peuter heeft gekregen wat hij of zij wilde. Iedereen blij? Nee, want je wilt dat je baby rustig in slaap valt en doorslaapt. Zonder hulp van jou.

Moeilijk hè? Maar als je niet volhoudt, weet je kindje ook niet meer waar het aan toe is. Consequentie beidt veiligheid. Omdat jij niet elk moment van gedachten verandert, weet je baby of peuter waar hij of zij staat. Geef jij telkens toe omdat je het zo zielig vindt, krijg je een onrustig kindje. Het weet niet wat te verwachten, waardoor een gevoel van onveiligheid naar boven komt.

Consequent zijn en blijven is moeilijk. Voor iedere ouder. Bedenk dat consequent zijn niet betekent dat je hard en ongevoelig moet zijn. Wil je consequent zijn, dan houd je liefdevol vast aan hetgeen wat jij wilt. Dit geldt voor zelfstandig leren slapen, maar ook voor alle andere dingen. Voor kleine en grote kindjes. Je zult nog heel veel (krokodillen)tranen tegenkomen, maar laat je daar niet door verleiden. Wat jij wilt is altijd het beste voor je kindje.

Vind jij het moeilijk om consequent te zijn? Of ben je het van nature? Hoe los je het op wanneer je niet consequent bent geweest? Laat hieronder jouw ervaring met dit onderwerp achter, wij zijn nieuwsgierig naar hoe andere ouders dit doen.