Ik ben een alleenstaande ouder

door Annelot Hofstede19 december 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Sommigen kiezen er bewust voor, voor anderen hebben omstandigheden ervoor gezorgd: je bent een alleenstaande moeder. Of vader. Als alleenstaande ouder kan het zwaar zijn. Alle zorgen komen op jouw schouders terecht. Er is niet direct iemand in huis met wie je je zorgen kunt delen. Of de mooie momenten. Dit kan best eenzaam zijn. Je baby slaapt niet door en er is niemand die de zorg even van je over kan nemen zodat jij je rust kan pakken. Er is niemand in de buurt waarmee je kunt overleggen welke methode uit de BabySlaapGids het best bij jullie past. Alle beslissingen moet jij nemen .

Al deze beslissingen neem je alleen. Wat goed! Ondanks alle zorgen en de zware nachten geniet je iedere dag weer van je kleintje. Je staat met een glimlach op en wekt met een vrolijk gezicht je baby of peuter. Je zorgt ervoor dat je baby niets te kort komt. Dat hij of zij voldoende eet en drinkt. Dat alle kleertjes schoon in de kast liggen. Dat het huis gezellig is. Dat er geld verdiend wordt om jou en je kleintje te onderhouden. Dat je baby in goede handen is wanneer je dit aan het doen bent. Iedereen is altijd welkom en opgewekt zorg je ervoor dat je gasten niets te kort komen. Je maakt tijd om met je baby te knuffelen, een boekje te lezen en te spelen. Ondertussen bel je de loodgieter omdat het toilet verstopt is en betaal je de rekeningen op tijd. En dat doe jij allemaal in je eentje! Sta je daar wel eens bij stil? Hoe fantastisch het is dat jij dit allemaal doet?

Vergeet jezelf niet. Geef je zelf regelmatig een schouderklopje, dat verdien je. Verwen jezelf met die cd die je al tijden wilt hebben of een goed boek. Want jij regelt het toch maar allemaal! Wanneer het je soms teveel wordt, vraag dan hulp aan je omgeving. Vaak ziet je omgeving jou als die sterke persoon die het allemaal wel redt. Door je kwetsbaar op te stellen, laat je zien dat je af en toe hulp nodig hebt. Of gezelschap, wanneer je ’s avonds uitgeteld op de bank zit. Ook de wat zwaardere problemen deel je met iemand die dichtbij staat. Zo sta je er niet helemaal alleen voor. Vergeet niet dat er mensen om je heen staan die om je geven en het beste met je voor hebben.

Zorg dat je wereld niet te klein wordt. Vind oppas voor je kleintje zodat je er even tussenuit kan. Een avondje naar de bioscoop of een middagje naar de sauna. Een weekendje weg zonder je kleintje kan heel verfrissend werken. Je komt opgeladen thuis en kan er weer helemaal zijn voor je kleine wondertje.

Alleen een kindje opvoeden is niet makkelijk, maar ook in gezinnen waar wel twee ouders zijn loopt het niet altijd van een leien dakje. Denk aan de positieve kanten. Je mag alle beslissingen alleen nemen. Je hoeft niet eindeloos te overleggen. Je kunt je volle aandacht aan je kindje geven, wanneer jij dat wilt. Je hoeft deze niet te verdelen tussen je baby en je partner. En andersom, je hoeft de aandacht van je kindje met niemand te delen. Alle knuffels zijn voor jou!

Als jij ’s avonds uitgezakt in je oude joggingbroek op de bank wilt zitten, kun je dat doen. Zonder je druk te maken of je partner je nog wel aantrekkelijk vindt. Zie je het soms niet meer zitten? Benoem alle positieve kanten van een alleenstaande ouder. Zodra je begint zul je je al beter voelen. En vergeet niet dat alles zo weer anders kan zijn. Over een half jaar ben je misschien wel aan het kibbelen met een partner over iets onbenulligs. En verlang je heel soms, heel stiekem terug naar dat avondje alleen op de bank. In je oude joggingbroek.