Hoe vind ik een goed slaapritme voor mijn baby?

door Thalia de Caluwe27 januari 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Lieve papa’s en mama’s,

In de eerste weken van zijn of haar leven slaapt een baby heel veel, uitzonderingen zijn er helaas altijd. In die eerste weken ben je ook nog helemaal niet bezig met een ritme voor jou en je baby.

Je kan eindeloos verliefd in het wiegje staren en genieten van de spaarzame momenten dat je baby wakker is. Hoe heerlijk is het om te kijken naar de bewegingen van het neusje, de niesjes, de oogjes die nog zo lekker onbezorgd de wereld in staren.

Slaapritme?

Dat woordje is nog helemaal niet bij je opgekomen. Je hebt nu andere zorgen, bijvoorbeeld om de voeding, krijgt mijn baby wel genoeg binnen? Of om de ligging van het hoofdje, ligt hij of zij niet te veel op de linkerkant te slapen?

Echter, er komt een moment dat je  de slaapjes van de kleine wat meer in de peiling krijgt. Misschien merk je ineens dat je baby ‘s nachts wel heel goed slaapt, maar slaapt je baby overdag eigenlijk onrustig en kort. Na enkele weken is je baby langere periodes wakker gedurende de dag. Maar er zit niet echt structuur in. Als je erover na denkt, kun je eigenlijk niet zeggen wat de vaste slaapmomenten van je kleintje zijn. Sommige moeders worden hier heel onrustig van. Je maakt je zorgen, bij anderen lijkt het allemaal zo veel makkelijker te gaan.  Je weet wanneer de kleine van je vriendin slaapt. Maar als je vraagt wanneer en hoelang jouw eigen baby slaapt….

Slaapritme van andere baby’s?

De eerste gouden tip is het overbekende groene gras bij de buren…. Dat is echt niet groener. Probeer je niet blind te staren op het verloop van de dag bij anderen. Kijk naar hoe jij het graag zou willen zien tussen jullie muren. Wellicht is het voor jullie beter om de baby te laten aangeven wanneer hij of zij moe is. Juist dit zou jullie ritme kunnen zijn.

Het is belangrijk dat jij, je partner, je baby en eventuele andere kindjes zich goed voelen bij het reilen en zeilen in jullie huis. Natuurlijk kun en zul je hier opmerkingen over krijgen. Veel mensen hebben baat bij tijdstippen en regels. Ook helemaal niets mis mee en er is ook helemaal niets mis met het luisteren en kijken naar jouw kindje. Jij bent degene die aanvoelt wat het beste voor jullie is. Uit dit eigen ritme kan op een natuurlijke manier een slaapritme groeien waar je om heen kunt plannen. Je merkt dat je kindje steeds vaker rond dezelfde tijd aangeeft dat hij of zij moe is. Hier kun je dan rekening mee gaan houden bij de indeling van de dag.

Een ritme of ritueel opbouwen

De meeste ouders hebben toch liever een richtlijn voor de slaapjes overdag. Een soort gebruiksaanwijzing, waarin staat om welke tijd en hoe lang er geslapen dient te worden. Je kunt de slaapjes ook zelf sturen en op deze manier een slaapritme zoeken. Het inbouwen van een ritueel voor jullie kleintje, net zoals je dan misschien al ´s avonds doet, kan heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld een rustmomentje met een klein flesje of bekertje melk of een verhaaltje. Even samen rustig op de bank zitten en niets doen. Door herhaling zal je baby doorkrijgen dat dit het moment van een slaapje doen wordt.

Heb je eenmaal jullie unieke ritme gevonden, dan zul je merken dat je baby vaker doorslaapt en sneller zelfstandig in slaap valt.