Hoe kan ik weer terug naar ons oude ritme?

door Annelot Hofstede7 oktober 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Het eerste jaar na de geboorte wijzigt het schema van je baby regelmatig. Het aantal voedingen nemen af en het slaapgedrag van je baby verandert. Jullie hebben gezocht naar een goed ritme en dat hebben jullie gevonden. Je kleintje zal na een tijdje moeten leren doorslapen van vroeg in de avond tot de volgende ochtend. Zonder late- of nacht voedingen. Je komt op een punt dat je de laatste voeding van je baby vroeger wilt geven. Je baby heeft minder voedingen nodig per dag en zal ’s nachts meer uurtjes slapen. Jij hebt dan in de avond net iets meer tijd voor jezelf en je partner. Je bent positief en voert de verandering door, maar na de eerste avond wordt je baby iedere nacht weer wakker. Wat nu? Is het nu verstandig weer terug te gaan naar jullie oude schema? En is dit eigenlijk wel mogelijk?

Jullie oude schema werkte beter voor je baby. Het kan zijn dat de tijd tussen de laatste en de eerste voeding toch nog te lang is. Dat je baby honger krijgt. In dat geval is het beter de laatste voeding later op de avond te geven. Jullie avondritueel blijft hetzelfde, hier verander je niets aan. Als je een stap in dit ritueel wijzigt heb je kans dat je baby in de war raakt en jullie het ritme helemaal kwijt zijn. Je baby zal misschien niet direct terugvallen in zijn of haar oude ritme, maar deze zal na een paar avonden snel weer gevonden zijn.

Een paar weken later probeer je opnieuw het tijdstip te verschuiven. Ditmaal met bijvoorbeeld twintig minuten in plaats van een half uur. De kans is groot dat het nu wel werkt.
Het kan ook zijn dat je baby echt moet wennen aan het nieuwe ritme. Het is erg belangrijk dat je kleintje hier de tijd voor krijgt. Het is vermoeiend voor jou en je partner, maar jullie zullen moeten doorzetten. Blijf geduldig, lees de BabySlaapGids nogmaals door voor advies en verlies het streven niet uit het oog. Hoelang het duurt is moeilijk aan te geven. Het ene kindje pakt het nieuwe ritme heel snel op, het andere kindje heeft hier wat meer tijd voor nodig.

Moet je kindje wennen aan de lange nacht, dan kan het juist wel nut hebben om jullie slaapritueel een klein beetje te veranderen. Bijvoorbeeld het toevoegen van een verhaaltje. Je baby kan dit nodig hebben om sneller in het nieuwe ritme te komen. Ben je van vermoeidheid niet meer zo creatief? In de BabySlaapGids staan uitgebreide voorbeelden van slaaprituelen.
Hoe weet je of de gebroken nachten door honger of door het wennen komen? Jij kent je baby als geen ander. Luister hier weer goed naar je gevoel. Je kent de huiltjes van je baby door en door. Het “hongerhuiltje” herken je uit duizenden. Je zal allerlei goedbedoelde adviezen uit je omgeving krijgen, maar die omgeving kent je baby niet zo goed als dat jij dat doet.

Hebben jij en je baby het moeilijk gehad met de overgang? Blijf optimistisch, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is de bedoeling dat je kindje uiteindelijk rond 19.00 uur naar bed gaat. Jullie zullen nog een aantal keren schuiven met de slaaptijd. Het is heel goed mogelijk dat je baby bij de volgende verschuiving wel in één keer doorslaapt!