Hoe blijf je geduldig als je baby niet wil slapen?

door Annelot Hofstede28 april 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Zoals je waarschijnlijk weet, staat de BabySlaapGids boordevol bruikbare tips voor het ontspannen laten (door)slapen van je baby en peuter.

Vol liefde en geduld zul je met de methode en de gegeven tips aan de slag gaan. Maar de dagen kunnen lang zijn en de nachten kort. Jij bent ook maar een mens en soms is de grens bereikt. Het begint van binnen te borrelen en je wordt kriegelig. Je begint je geduld te verliezen.

Je baby is het allerliefste kindje van de wereld. Je zou alles, maar dan ook alles voor hem of haar doen. Je behandelt je kleintje met veel liefde en respect en wil zo veel mogelijk genieten van het kleine hummeltje. Maar ook jij kan wel eens uit je slof schieten. Wanneer je baby weer niet wilt slapen, weer begint te huilen of te krijsen.

Voel je hier absoluut niet schuldig over, dit hebben we allemaal. Echt waar. Meestal voel je een boze bui opkomen. Op dat moment is het tijd om jezelf halt toe te roepen. Haal een paar keer diep adem en concentreer je op je ademhaling. Door je hier op te richten, heb je even afleiding van de opkomende boosheid. Het kan je net even de ruimte geven om tot jezelf te komen. Help jezelf herinneren dat je baby hier niets aan kan doen. Hij of zij zit midden in een leerproces.

Rust zoeken wanneer je baby niet wil slapen

Leren om zelfstandig in slaap te vallen, leren dat het bedtijd is en dat er echt niet meer gespeeld, geknuffeld of gek gedaan wordt. Wordt het je echt even allemaal teveel? Zorg dat je baby veilig in het bedje ligt of zit en loop even weg. Er kan niets gebeuren, je baby bevindt zich in een veilig omgeving. Probeer niet boos weg te lopen, maar op een rustige manier. Praat tegen je baby. Zeg bijvoorbeeld: “Mama loopt heel even naar de ander kamer en is zo weer terug.” Wanneer jij boos weg loopt, zal je baby hierop reageren en overstuur kunnen raken. Dan wordt het probleem misschien nog groter en zal het langer duren om je baby rustig en ontspannen te krijgen.

Tot rust komen en ritueel voortzetten

Heel veel papa’s en mama’s hebben dit wel eens, je bent niet alleen. Het is niet raar, het is niet erg. Het is menselijk. Kom weer rustig tot jezelf en loop het kamertje weer in. Pak eventueel je baby even op, wanneer je hier behoefte aan hebt. Het is ook helemaal niet erg wanneer je baby of peuter jou ziet huilen. Zo leert hij of zij dat jij ook gevoelens hebt en dat het niet gek is om deze te tonen. Nadat jullie gekalmeerd zijn, begin je weer opnieuw met het slaapritueel. Je knuffelt en kust je kindje even en zegt welterusten of gedag. Je kan nog even in het kamertje blijven zitten. Waar jij je prettig bij voelt.

Kinderen kunnen tot het uiterste gaan en ouders kunnen er soms eventjes niet meer tegen. Dat is de natuur. Je doet je best voor je kindje, maar soms loopt het net even anders. Sla jezelf niet voor je kop, vergeef jezelf en ga weer verder. Je baby of peuter is jouw boze bui al lang vergeten, terwijl jij nog met een knoop in je buik rond loopt. Niet doen, anders heb je kans dat je een mooi momentje samen mist.
Download de BabySlaapGids!