Goedbedoelde adviezen

door Annelot Hofstede14 april 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Vind je het soms ook zo moeilijk om niet geïrriteerd te raken bij het zoveelste advies wat je van je (schoon)moeder krijgt? Of niet weg te lopen als je vriendin, die net twee maanden eerder bevallen is, je wel even vertelt hoe je het beter kan doen? Adviezen, altijd uit een goed hart, je wordt er mee overspoelt. Vooral als dit jullie eerste baby is. Je bent al een beetje onzeker, want moeder worden is niet niks. Plots heb je de verantwoording over een heel klein frummeltje. Een baby die totaal van jou afhankelijk is. Natuurlijk mag je dan onzeker zijn en sta je open voor alle adviezen die je krijgt.

Om niet helemaal dol te worden, filter de adviezen. Hoor je iets waarvan je denkt dat je er iets aan kan hebben, schrijf dat op. Vergeet de adviezen die elkaar tegenspreken en waar jij niets mee kan. Een ieder doet het op zijn of haar manier. We hebben allemaal één ding gemeen: het beste voor de baby.

Mensen die het altijd beter weten. Je kent ze vast wel, die mensen geven geen advies maar proberen een standpunt op te dringen. Wanneer je net moeder bent geworden en nog boordevol hormonen zit, kun je hier heel verdrietig van worden. Er kan een gevoel naar boven komen dat je niets goed doet. Waak hiervoor! Natuurlijk doe je het hartstikke goed, jij bent toch de moeder? Als mama weet je wat goed is voor jouw baby. Kun je er echt niet meer tegen, praat er met de betreffende persoon over. Ligt het allemaal wat gevoelig, kun je ook je partner vragen dit te doen. Die is misschien wat minder emotioneel. Hierdoor is het makkelijker om het gesprek aan te gaan.

Je baby voelt het aan wanneer jij onzeker bent. Hierdoor kunnen problemen met bijvoorbeeld slapen ontstaan. Al voel je je onzeker, herhaal iedere dag dezelfde stappen wanneer je je baby naar bed brengt. Op deze manier zullen jullie een ritme vinden en ga jij je zekerder voelen. Regelmaat is niet alleen goed voor je baby, maar zeker ook voor mama. Vanuit dit ritme zal straks een slaapritueel kunnen ontstaan. In de BabySlaapGids vind je o.a. voorbeelden van deze rituelen. Je zult merken dat je de adviezen van anderen wat makkelijker van je af kunt laten glijden wanneer je je meer zeker voelt. Hoe onzeker je nu bent of wordt van alles wat je om je heen hoort, dit gaat echt over.

Wanneer je al een tijdje mama bent en een vriendin of je zus krijgt een baby, sta je te trappelen met adviezen. Allemaal goedbedoelde adviezen. Je geeft om je vriendin, je wilt haar helpen. Je wilt het moederschap makkelijk voor haar maken. Probeer je dan in te houden. Denk terug aan de tijd dat jij een verse moeder was en werd ondergedompeld in die stroom van adviezen. Nu zit jouw vriendin of zus in deze positie. Ze voelt zich al onzeker genoeg. Kun je het echt niet voor je houden, schrijf je adviezen dan in een mooi boekje. Je kunt dit boekje aan de kersverse moeder geven en zij zou hier verder in kunnen schrijven. Zo heeft ze een mooie herinnering aan de kraamtijd.
Download de BabySlaapGids!