Een tweeling, samen op een kamertje slapen

door Annelot Hofstede7 april 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Twee baby’s op één kamertje, een tweeling! De meeste ouders laten hun tweeling samen slapen. Het druist tegen het gevoel in om een tweeling uit elkaar te halen na de geboorte. Ze hebben zo lang samen in de buik gezeten, dan is het bijna onmogelijk om ze ieder een eigen kamertje te geven. Een tweeling hoort samen te zijn, die hebben een band voor het leven. Dat is heel natuurlijk. Voordat de kindjes geboren zijn, denk je wel eens: “Zullen ze elkaar niet wakker houden?”. De een huilt en maakt de ander wakker. De een slaapt eindelijk, de ander wordt weer wakker. Dat soort dingen. En dat kan, maar dat hoeft niet.

Creëer een slaapritueel voor de kindjes, probeer de eerste maanden voor elk kindje een net iets ander schema. Zodat de baby’s niet tegelijk gevoed hoeven te worden. Dan heb je een momentje samen met ieder apart. En het is praktisch, twee kindjes tegelijk voeden is een zware klus. Je kan dit doen door bijvoorbeeld een klein en rustig speelmomentje in het ritueel op te nemen. Als je ene baby bijvoorbeeld in de box ligt te spelen, heb je tijd om de ander te voeden en even te knuffelen. Als je partner thuis is en kan helpen, kunnen jullie het samen doen. Dat scheelt tijd en ieder kindje krijgt even de volle aandacht. Ze moeten al zoveel delen. Zo’n rustmomentje is ook belangrijk voor een tweeling, ze moeten niet alleen aandacht delen, maar ook geven. Ze zullen veel met elkaar bezig zijn, wat energie kost. En zelfs baby’s hebben al een momentje voor zichzelf nodig om tot rust te komen.

Met een vast ritueel is de kans groot dat jullie tweeling rustig in slaap valt en doorslaapt. Lukt dit niet, dan kan de BabySlaapGids hierbij helpen. De methode werkt ook voor twee of meer baby’s. Het kan wat meer tijd kosten, omdat ze elkaar sneller aan zullen steken. Blijf geduldig en vooral consequent, haal ze niet uit bed om ze in slaap te wiegen.

Ga niet direct naar het kamertje wanneer er één van de twee wakker is. Het hoeft niet zo te zijn dat het broertje of zusje ook wakker wordt. Misschien valt de baby weer in slaap zonder de ander wakker te maken. Bij twee huilende baby’s is het makkelijk om samen met je partner te troosten. Wanneer dit niet mogelijk is, bedenk dan een manier om de twee gelijk te kunnen troosten. Misschien hebben ze aan hun knuffeltje voldoende of een knuffel van jou. Even in een stoel op de kamer zitten, zodat ze weten dat je er bent kan ook heel rustgevend werken voor je baby’s.

Als ze wat groter zijn en in een ledikantje liggen, kun je de bedjes zo zetten dat ze elkaar niet kunnen zien. Niets is natuurlijk leuker dan de ander aan het lachen maken. Als ze elkaar niet zien, zullen ze sneller hun rust pakken en in slaap vallen. Het is mooi om een tweeling groot te mogen brengen, alle heerlijke momenten keer twee. Maar het kan ook zwaar zijn, blijf aan jezelf denken. Neem een momentje rust wanneer dat kan. Wees niet te perfectionistisch , die was ligt er morgen ook nog.
Download de BabySlaapGids!