De duim in de mond in plaats van de speen, wat kan ik hieraan doen?

door Annelot Hofstede12 mei 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

In de eerste weken na de geboorte geef je je baby een speentje. Dit speentje is nodig om aan de zuigbehoefte te kunnen voldoen. Vooral baby’s die flesvoeding krijgen, hebben dit extraatje nodig. Nu je baby ouder is, zijn jullie er in geslaagd het speentje te verbannen. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan, maar het is jullie gelukt. Nu merk je dat je baby zelf een andere oplossing heeft gevonden: de duim! Of een vingertje. Hier hebben jullie niet op gerekend. Bovendien gebruikt je baby de duim als hulpmiddel om te kunnen slapen. Hoe leert je kleintje dit af?

Om met de deur in huis te vallen: stoppen met duimen is moeilijker dan stoppen met een speentje. Een speentje kun jij als ouder afnemen, een duim niet. Kijk wanneer je baby of peuter duimt. Is het als hij of zij moe of verdrietig is? Tijdens een verhaaltje of televisie kijken? Schrijf de momenten op zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf hebt. Nu is het een kwestie van trucjes en geduld. Op de bekende momentjes zorg je voor afleiding. Tijdens het verhaaltje speel jij rustig met de vingertjes van je baby. Zing een liedje en klap met de handjes als de kleine moe wordt. Laat je baby of peuter naar dingen wijzen. Bijvoorbeeld een foto: “ Waar is papa?” of “Waar is oma?”. Als je baby verdrietig is, geef je hem of haar zo’n dikke knuffel dat het onmogelijk voor de kleine is om de duim in het mondje te krijgen. Maak je baby aan het lachen of laat hem of haar geluiden maken. Je kunt zelf vast een hoop trucjes bedenken, gebruik je fantasie.

Beloon de momenten dat je baby of peuter niet duimt. Hoeft niet direct met een koekje of iets dergelijks, maar laat blijken dat je trots bent. Laat hem of haar een applaus aan zichzelf geven. Wanneer je partner of bijvoorbeeld oma ook in de kamer is, zeg dan op een goed verstaanbare manier dat je zo trots bent dat je kleintje niet duimt. En vraag die ander ook om een bevestiging. Je kindje zal gaan gloeien van trots!

Allemaal leuk en aardig, maar hoe moet dat dan in de nacht? Je kan moeilijk de hele nacht naast het bedje blijven zitten om de duim uit het mondje te halen. Een pleister om de duim kan helpen. Dan is de duim toch niet zo lekker om op te sabbelen. Meestal hebben de kleintjes ook maar één favoriete duim of vinger waar ze op sabbelen. De kans is klein dat ze nu een ander vingertje pakken. Er bestaan ook dunne handschoentjes gemaakt van katoen. Deze worden vaak gebruikt wanneer een baby veel krabt en zijn ook geschikt om het duimen te voorkomen. Je baby zal hier niet blij mee zijn. Blijf rustig en leg rustig uit waarom je dit doet. Dat duimen niet goed is voor de tandjes bijvoorbeeld. Een baby begrijpt al meer dan je denkt. Maak het aan doen van een handschoentje of het omdoen van een pleister een onderdeel van het slaapritueel.  Merk je dat je baby niet rustig in slaap valt zonder duim? In de BabySlaapGids staan oplossingen. De informatie in het BabySlaapGids eBook kan je helpen om een geheel eigen slaapritme op te bouwen. En wie weet, misschien is je baby zo met dit slaapritueel bezig dat hij of zij de duim vergeet!
Download de BabySlaapGids!