De slaap van je baby en oudere broertjes of zusjes

door Annelot Hofstede5 maart 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Als een baby net geboren is, zijn de nachten kort en gebroken. Bij iedereen verlopen die nachten ongeveer hetzelfde. Je baby is nog afhankelijk van voldoende voeding en heeft deze op bepaalde tijdstippen nodig. Je weet dat het anders zal worden. Je baby zal steeds minder voedingen nodig hebben en uiteindelijk de nacht door kunnen slapen zonder een nachtvoeding. Deze wetenschap kan je door de eerste periode heen helpen. Maar, je nieuwe baby heeft een ouder broertje of zusje. En voor dit kindje is een baby een hele verandering. Waar je voorbeeldige peuter eerst nog heerlijk doorsliep, wordt hij of zij nu een paar keer per nacht wakker.

Een peuter kan zich nog niet goed uitdrukken. Hij of zij kan niet vragen waarom het nieuwe kindje zoveel zorg nodig heeft. Voorheen kreeg je peuter alle aandacht en nu moet deze aandacht gedeeld worden. Vooral in de eerste weken gaat er veel aandacht naar het nieuwe kindje. Je peuter kan hierdoor opstandig worden. Je peuter heeft plotseling weer een luier nodig, terwijl hij of zij toch echt zindelijk was. Je peuter kan slaan, schoppen of bijten, terwijl dit nog nooit eerder gebeurde. Ook kan je peuter weigeren te slapen of door te slapen.

Heel vervelend. Het kan zo maar gebeuren dat jij en je partner de hele nacht in touw zijn om de kinderen te verzorgen. Begin in deze situatie absoluut niet met het geven van een extra flesje. De kans is groot dat je peuter hiermee wel lekker in slaap valt en doorslaapt. Maar je creëert het volgende probleem: je kindje wordt afhankelijk van dit flesje om in slaap te kunnen vallen.

Voor de geboorte van jullie tweede kindje hebben jullie een slaapritueel opgebouwd. Blijf dit ritueel volhouden, ook na de geboorte van je nieuwe baby. Het is logisch dat mama dit een paar dagen niet kan, maar papa kan het wel. Dit ritueel geeft jullie kindje houvast en dit heeft je kindje nodig bij zo’n grote verandering.

Betrek je peuter bij de verzorging van de baby en zorg dat je wat kleine kadootjes in de kast hebt liggen. Wanneer er dan visite is met kadootjes voor de baby, kun je je peuter ook een pakje geven. Dan voelt hij of zij zich niet buitengesloten. Laat je peuter kleertjes uitzoeken voor de baby. Of de kleertjes en luier aangeven bij het aankleden. Wees niet bang om je nieuwe baby even bij je peuter op schoot te zetten. Je bent er bij en je peuter zal erg voorzichtig met de kleine zijn. Door dit soort dingen te doen, laat je je peuter een steentje bijdragen. Je peuter zal zich betrokken voelen bij het nieuwe gezinslid en trots zijn op de hulp die hij of zij geboden heeft.

Je nieuwe baby heeft ’s avonds nog een voeding nodig, dit weet je peuter niet. Na jullie slaapritueel kun je je peuter laten helpen de baby naar bed te brengen. Je peuter zal denken dat de baby gaat slapen en zal zonder protest naar bed gaan.
Er zal rust komen in het gezin, hierdoor zal je peuter beter slapen. Laten helpen in de verzorging is ook een vorm van aandacht. Positieve aandacht!
Download de BabySlaapGids!