Baby wil overdag niet slapen: Dutjes en Middagslaapjes

door Annelot Hofstede4 oktober 2010

Slaapt je baby weinig overdag en wordt je baby te snel wakker uit middagslaapjes? Dit is een veel voorkomend probleem dat vrij eenvoudig is op te lossen.

Dit is wat Rianne mij schreef :

“Hi Annelot,
ik zit met een schijnbaar niet veel voorkomend probleem. Iedereen heeft het over s’nachts door slapen. Nu slaapt mijn kleine mannetje van 6 maanden ook nog niet elke nacht door, maar soms wel rond de tien a elf uur, dus hij leert het wel. Word hij me echt te vroeg wakker, pak ik hem nog lekker voor twee uurtjes bij mij in bed, en dan slapen we samen heerlijk verder! Hij lekker bij mama, ik nog even slapen.. Of zou ik dit niet moeten doen?
Maar nu mijn echte probleem. Hij slaapt overdag bijna niet! Als ik de kleine man na heel veel moeite in slaap heb, word ie na 10 min 20 min heel soms na 30 min wakker! Hij wil niet zelfstandig slapen en het lijkt dat het hem niet lukt om zelf in slaap te komen, terwijl hij dat s’avonds wel kan. Nu weet ik dat sommige kleintjes weinig slaap nodig hebben, maar hij is duidelijk nog moe. Hem weer in slaap krijgen lukt niet.
Ik ben bang dat ik hem verwend, of misschien gewend, heb gemaakt aan hem niet door laten huilen, en bij huilen uit bed pakken en bij me houden. Ik was zo tegen door huilen, dat ik bang ben dat ik mijn kleintje tekort heb gedaan, en hem niet goed heb leren slapen overdag.
Kan ik dit nog oplossen?
Heel heel graag een reactie!”

– Rianne, Heemskerk –

“Waarom slaapt mijn baby overdag zo slecht?”

Wanneer je jouw baby op de arm in slaap wiegt en hem in een diepe slaapfase laat komen, is de kans groot dat wanneer je hem uiteindelijk in zijn bedje wil leggen, je zoontje wakker wordt en denkt “Hee, wat gebeurt er nu opeens? Waarom lig ik niet lekker meer in je armen?” Of hij wordt wakker 20/30 minuten na het in slaap vallen.

De slaapcyclus van je baby ligt rond de 45 minuten en aan het eind van deze cyclus is er slechts een lichte slaap. Je kindje kan dan heel even wakker worden, knippert hopelijk alleen even met zijn ogen en gaat dan een nieuwe slaapcyclus in.

Maar wanneer je baby in jouw armen lag te slapen aan het begin van de cyclus maar nu wakker wordt in zijn bedje denkt hij  “Waar ben ik, waarom lig ik niet meer in de armen van mama?”

De meeste baby’s die wakker worden in een nieuwe omgeving voelen zich onaangenaam verrast, net zoals wij dat zouden zijn wanneer we in slaap vallen in ons bed en plotseling wakker worden in de badkuip 🙂

Heb je jouw baby wel eens onmiddellijk zien gaan staan of zitten na het wakker worden in de middag? Je baby vliegt onder het dekentje vandaan en begint met huilen. Het denkt dat het dutje voorbij is of vraagt zich af waarom de omgeving is veranderd tijdens zijn slaapje.

De enige manier om het langer slapen van je baby aan te moedigen is om je baby in slaap te laten vallen op dezelfde plek als waar hij wakker zal worden.

Het is jouw taak, je baby te helpen die vaardigheden te leren en te ontwikkelen waarmee hij ook overdag zelfstandig in slaap komen en kan blijven doorslapen. Het handige en unieke product “Baby Slaap Geheimen” leert jou hoe je baby helpt met zelfstandig slapen en doorslapen.

Je baby slaapt weinig overdag. Hoe kan je dit oplossen?

Nogmaals: de sleutel tot goede middagdutjes ligt in de vaardigheid om zelfstandig in slaap te kunnen vallen, en rond de 45 minuten eventjes wakker te worden en weer zelfstandig door te gaan slapen.

Dit ‘wakker zijn momentje’ zou zo kort moeten zijn dat je baby moeiteloos de volgende slaapcyclus ingaat, waarmee het 45 minuten dutje kan veranderen in een middagslaap van een goede anderhalf uur.

Rianne heeft eigenlijk twee doelen voor haar baby:

  1. Haar zoontje op dezelfde plek in slaap laten vallen als waar hij wakker zal worden.
  2. Haar zoontje leren om zelfstandig in slaap te kunnen vallen zodat hij ook zelfstandig kan BLIJVEN slapen.

Je bereikt deze doelen door je baby – bij de eerste tekenen van vermoeidheid – wakker in het bedje te leggen en regelmatig te gaan kijken of door in de kamer aanwezig te blijven. Streel je baby zachtjes en fluister geruststellende woordjes als “sshhh, ga maar lekker slapen” of zachtjes te neuriën.

Op deze manier maak je het proces van het zelfstandig slapen doorslapen, eenvoudiger voor je baby.

Een voorbeeld: je kindje blijven strelen tot het slaapt; je hoeft niet telkens het kamertje binnen te gaan wanneer je baby even wakker wordt. Het is juist de bedoeling dat je kindje doorkrijgt hoe hij zichzelf weer in slaap kan laten vallen! Het is jouw taak je baby te ondersteunen bij dit belangrijke leerproces.

Nogmaals: let op dat je je kind niet afhankelijk maakt van jou om in slaap te vallen of door te slapen!

Wil je een complete oplossing voor problemen met slapen overdag?
Bestel dan “Middagdutjes- De Complete Handleiding”

Middagdutjes - De Complete Handleiding

Slaapt je baby overdag weinig of niet goed? Heeft je baby moeite met overdag zelfstandig te slapen? Los nu de problemen op met dit nieuwe informatie product

* Leer hoe je jouw baby overdag zelfstandig leert slapen

* Hoe precies te bepalen wanneer je kleintje klaar is voor het middagdutje

* Hoe je overdag oververmoeidheid voorkomt

* Kies uit natuurlijke slaapmethoden die bij jou en je kind passen

* Twee stap- voor stap methodes waarmee je kind zelfstandig leert slapen

* Hoe je de overgang maakt van meerdere slaapjes tot één slaapje overdag

* En nog véél en véél meer!

“Middagdutjes – De Complete Handleiding”
Ook Geschikt voor mobiele telefoon

Je ontvangt dit product *GRATIS* bij “Baby Slaap Geheimen”