Baby Vroeg Wakker? Tips & Tricks

door Thalia de Caluwe19 januari 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Baby vroeg wakkerWordt je baby (te) vroeg wakker? Wanneer je problemen met het slapen van je baby hebt, denk je al snel aan strubbelingen met het naar bed brengen van je kindje.

Voor veel ouders begint de dag te snel als hun baby vroeg wakker wordt… zo rond de klok van vijf! Het aantal ouders wat met dit dilemma zit is erg groot. Hun baby wordt iedere dag, ook in het weekend en ook in de vakanties, te vroeg wakker. Slopend!

Niet alleen voor papa en mama, maar ook voor de kleine.  De dag begint onrustig, hij of zij wil uit het bedje en dat mag nog niet. Misschien zijn papa en mama licht geïrriteerd door het vroege tijdstip.

Dit voelt je kleine weer aan en dat zijn veel prikkels zo aan het begin van de dag. De meeste ouders halen de schouders op en reageren met de woorden “het is nu eenmaal niet anders, er komt wel weer een andere tijd”.

De dag is te lang wanneer je baby vroeg wakker wordt

Omdat je baby zo vroeg wakker wordt zal de dag te lang duren voor je kindje. Hij of zij wordt moe, onrustig en prikkelbaar. Ook als je kleintje nog één of meer slaapjes gedurende de dag doet, kan er een tekort aan slaapuren zijn. Het kan ook zijn dat juist omdat je baby zo vroeg wakker is, er overdag weinig of niet geslapen wordt. De kwaliteit van de slaapjes lijdt onder de te korte nacht, je baby kan geen rust meer vinden.

Voor elk probleem is een oplossing, ook voor de vicieuze cirkel waar jullie in komen wanneer jullie baby iedere dag rond 5 uur wakker wordt. Naast het instellen van regelmaat, is het belangrijk dat je kindje leert dat de dag pas om 6 uur begint. Maar ja, hoe werkt dat dan? Je kunt je kindje moeilijk een uur laten huilen en zelf oordopjes in doen.

Probeer in ieder geval niet bij het eerste snikje uit bed te springen en naar het bedje te rennen. Misschien rommelt hij of zij een paar minuutjes en valt dan vanzelf weer in slaap. Door direct te reageren op je kindje, zal de kleine denken dat de dag inderdaad begonnen is. Het is ook geen goed idee om hem of haar bij jullie in bed te leggen. Onder het mom van “misschien pak ik dan zelf ook nog een paar minuutjes” De kans is groot dat jullie wakker liggen, terwijl de kleine prinsheerlijk in het grote bed ligt te slapen.

Slaap tips voor een baby die vroeg wakker wordt

Laat je baby pas om 6 uur duidelijk merken dat de dag nu echt is begonnen. Door bijvoorbeeld het open doen van de gordijnen of het aan doen van het licht. Probeer consequent te zijn, heb geduld, blijf positief en rustig. Je kindje zal dit aanvoelen en beter ontspannen!

Vond je dit een leuk artikel? Klik op ‘VIND IK LEUK’ hieronder!