Baby slaapt niet zonder favoriete knuffel

door Annelot Hofstede17 maart 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Bijna alle baby’s hebben een voorliefde voor een specifiek knuffeltje of dekentje. Je kan dit als ouder een beetje sturen, je baby kan ook zelf een “keuze” maken. Tussen alle ontzettend leuke kraamkado’s zitten heel vaak kleine, lieve knuffeltjes.

Meestal wordt één van deze de favoriete knuffel van je kindje. Het knuffeltje wordt onderdeel van het slapen en troosten, eigenlijk van het hele leventje van je kleintje. Het knuffeltje, of dekentje, gaat overal mee naar toe. Opa en oma, de opvang, de winkel, je kunt het zo gek niet bedenken.

Dingen kunnen kwijtraken, een knuffeltje ook. Zo maar ineens. Je zoekt overal, belt naar de plaatsen waar je bent geweest, maar helaas het is echt weg. Op dat moment zul je merken dat het knuffeltje of dekentje echt een belangrijk onderdeel van het slaappatroon van je baby is geworden. Je baby wil niet meer in slaap vallen of heeft erg veel moeite met inslapen. Ontroostbaar zonder knuffeltje.

Voorkeur en reserve slaapmiddel

Wanneer je merkt dat je baby een voorkeur heeft ontwikkeld voor een bepaald knuffeltje of dekentje, kijk dan of je een identiek exemplaar vindt. Neem de “reserveknuffel” een paar nachten bij jezelf in bed, zodat deze jouw geur krijgt. (Dit kun je overigens ook doen wanneer jij een voorkeur hebt voor een bepaalde knuffel, de kans is groot dat dit de favoriet van je baby wordt.) Wissel de knuffel van je baby af met de reserveknuffel, zodat deze ook de geur van je baby krijgt. Op deze manier heb je een knuffel achter de hand, mocht de favoriete kwijt raken.

Strijk of naai een label met naam en telefoonnummer op de knuffel. Meestal nemen mensen wel even de moeite om te bellen als ze een knuffel vinden. Men beseft wel dat een knuffel heel belangrijk kan zijn voor een kleintje.

De knuffel is echt weg en er is geen andere. Je baby is helemaal uit zijn of haar doen. Als je baby al iets groter is, kun je proberen om samen een surrogaat uit te zoeken voor het verloren knuffeltje. Als dit niet direct werkt of je baby is echt nog te klein om zelf te kiezen, neem dan de eerste nacht zelf dit knuffeltje mee naar bed. Verander jullie vaste slaapritueel niet, hou vast aan jullie ritme.

Troosten zonder te veel te compenseren

Als je baby huilt, troost hem of haar dan, maar compenseer het verlies niet met bijvoorbeeld bij mama in slaap vallen. Wanneer je dit een paar keer doet, went je baby er al aan en wil niet anders meer. Het probleem wordt op deze manier groter. Je kunt je baby troosten zonder hem of haar uit bed te halen. Een kus, een knuffel, een aai over het hoofdje, of al deze handelingen. De BabySlaapGids reikt je veel manieren aan om je baby te troosten zonder het slaapritueel te veranderen.

Grenzen en structuur creëren

Alles is opgelost en je baby heeft een nieuwe favoriete knuffel of deken? Maak deze onderdeel van het slapen en laat de knuffel in het bedje wanneer je baby wakker is. Leer je baby de knuffel niet mee te nemen wanneer jullie bijvoorbeeld een boodschapje doen of op visite gaan. Natuurlijk kun je de knuffel ongemerkt in je tas stoppen wanneer je weet dat je baby daar ook een slaapje zal doen. Maar leg de knuffel samen weer in bed als er niet meer geslapen wordt. Zo leert je baby dat de knuffel bij het slapen hoort en is de kans op verlies veel kleiner.
Download de BabySlaapGids!