Alleen maar mama? Hoe papa kan helpen

door Annelot Hofstede12 januari 2011

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Lieve papa’s en mama’s,

Even voorstellen: ik ben Thalia de Caluwé, moeder van een peuter en een kleuter. Ik zal samen met Annelot leuke en leerzame artikelen schrijven over baby’s en slapen voor het weblog van de Babyslaapgids. Ook bij ons thuis hebben wij ons wel en wee met het in bed krijgen van onze kindjes.

Eén van onze problemen is, en dit zie ik vaak in onze omgeving, dat de kindjes van mening zijn dat mama de enige is die kan helpen. Alleen mama kan pyjama aantrekken, alleen mama kan naar bed brengen, alleen mama kan een lekker badje maken, alleen mam kan de traantjes drogen… loopt het even ander dan is het een groot en dramatisch gehuil en gesputter. Behalve wanneer mama niet thuis is, dan kan papa het allemaal wel heel goed doen.

Voor mama kan dit erg vermoeiend zijn, je kan geïrriteerd raken en snel boos worden. Niet alleen op de kleintjes maar ook op je wederhelft. Want, hij is in de buurt en helpt niet mee, daar krijgt hij de kans niet voor. Voor papa kan het erg frustrerend zijn, want hij wil echt graag de kleine in bad doen en  in zijn of haar pyjama hijsen, maar het lukt niet. Jullie baby of peuter voelt jullie stemming aan en zal hier weer op reageren. En in dit geval is dat meestal niet positief. Een onrustig begin van de avond.

Samen je baby leren slapen

Baby’s en peuters mogen leren dat ze een papa en een mama hebben. Zowel papa als mama kunnen het bad – bed en slaapritueel van je baby goed verzorgen. Om je kindje te laten beseffen dat niet alleen mama de dingen kan doen, is het belangrijk om papa vanaf dag 1 betrokken te laten zijn bij het naar bed brengen van jullie kindje.

Als de baby na een paar maanden echt door kan slapen en jullie een vast bad- bed en slaapritueel ritueel hebben opgebouwd, blijf elkaar dan afwisselen. Wissel elkaar af op verschillende momenten, dus probeer hier geen schema in aan te brengen. Anders is er de kans dat jullie kindje aan dit slaapschema gaat wennen. Wanneer er dan om welke reden dan ook afgeweken wordt van dit zogenaamde schema, zal er protest komen. Het is belangrijk dat het voor jullie kindje duidelijk wordt dat papa net zo goed voor hem of haar kan zorgen als mama.

Samen duidelijke en flexibele afspraken maken

Het is niet altijd mogelijk om “wisseldiensten” bij het naar bed brengen te draaien. Het is niet heel vreemd als papa, of natuurlijk mama, niet iedere dag op tijd thuis kan zijn om jullie baby of peuter naar bed te brengen. Spreek dan met elkaar af dat de ander sowieso de dagen pakt dat hij of zij wel thuis is en voer het slaapritueel ook af en toe samen uit. Zo wordt het voor jullie baby of peuter duidelijk dat er twee verzorgers zijn en niet alleen maar mama, de baby zal zich geborgen voelen en er zullen geen drama´s meer zijn als papa hem of haar naar bed wil brengen. Een rustig begin van de avond.

En mocht het toch allemaal niet lekker lopen en komen er traantjes, geef papa ook de kans om te troosten. Dat kan papa ook heel goed!