6 tips om je baby veilig te laten slapen

door Annelot Hofstede3 april 2013

De voordelen van “Baby Slaap Geheimen”:

  • Je baby én jij worden vrolijker
  • De band tussen jou en je kindje wordt sterker
  • De tijd die je met je baby doorbrengt wordt leuker
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je krijgt weer meer tijd voor jezelf
  • De relatie met je partner verbetert
  • Je baby is minder geprikkeld en geïrriteerd
  • Je zelfvertrouwen als moeder neemt toe
  • Je krijgt meer rust om te genieten van de band met je baby

Klik hier voor meer informatie over “Baby Slaap Geheimen”

Hieronder vind je 6 tips om je baby veilig te laten slapen:

1. Leg je baby altijd op de rug te slapen.

Het veiligst slaapt je baby op de rug. Uit zijligging rolt hij al na een paar weken eenvoudig op de buik. Leg je baby dus nooit op de buik om je baby te laten doorslapen. Alleen je arts kan om medische redenen bij hoge uitzondering afwijken van dit advies. Leg je baby wel regelmatig op de buik als het wakker is en er iemand op let.

Vaker oefenen bevordert de motorische ontwikkeling. Wanneer een oudere en gezonde baby zich eenmaal snel om en om kan draaien en bij het slapen zelf kan kiezen voor buikligging, hoef jij je daar geen zorgen over te maken Houd dan wel de veiligheid van het bedje in orde.

2. Voorkom dat je baby te warm ligt.

Dekbedjes zijn meestal te warm en vormen daardoor een risico voor kinderen tot twee jaar. Bovendien liggen ze vaak los in het bedje, waardoor je baby er gemakkelijk onder kan komen. Dit geldt ook voor dekentjes in dekbedhoezen. Een opgevouwen deken in een hoes is snel te warm. Dekens en lakentjes, rondom ingestopt, of een trappelzak zijn veel veiliger. Wanneer je baby koorts heeft dek hem dan minder toe dan je gewoonlijk doet.

Laat je baby nooit met een bedekt hoofdje slapen. Alleen in de eerste levensweek kan dat wel nodig zijn, bij een te vroeg geborene iets langer. De aanbevolen slaapkamertemperatuur is 15 á 18 graden. Voor een pasgeboren baby mag het wel 20 graden zijn. Kleed ook overdag de baby niet te warm. Een zwetende baby is niet goed. Let altijd op het weer, de kamertemperatuur, warme zon, de kachel in de auto.

3. Zorg voor veiligheid in wieg of bed.

Een babybedje moet in Nederland aan veiligheidseisen voldoen, voor wat betreft ventilatie (nooit een gesloten bak) en afstand tussen de spijlen. Gebruik in wieg of bedje nooit zacht materiaal. Geen zachte matras, geen kussens, geen hoofdbeschermer, geen dekbedje, geen plastic zeiltje – ze kunnen de ademhaling van je baby belemmeren.

Maak bij gebruik van een dekentje het bed zo op dat de baby met de voetjes tegen het voeteneind ligt. Een passende trappelzak is beter. Voor een baby in een gewatteerde trappelzak is een deken overbodig. Bij een ongewatteerde kan een dunne deken nodig zijn, maar maak ook dan laag (dwars) op en stop rondom goed in. Combineer een slaapzak nooit met een dekbed.

4. Houdt je baby rookvrij.

Roken, tijdens de zwangerschap en erna, is slecht voor moeder en kind. Het overlijdensrisico loopt op, maar ook levenslange gezondheidsschade kan het gevolg zijn. Een huis waar niet wordt gerookt is het beste voor de baby. Wie echt niet kan stoppen, kan het risico wel iets beperken door zo min mogelijk te roken.

Houd in elk geval de babykamer rookvrij, maar laat ook in andere omstandigheden de baby niet meeroken. Denk aan de auto. In een vertrek kan rook wel acht uur blijven hangen. Lucht (ook wanneer je nooit rookt) regelmatig de kamer waar de baby.

5. Vermijd geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerking.

Sommige geneesmiddelen zijn gevaarlijk, omdat ze een baby te diep laten slapen. Borstvoedende moeders moeten deze medicijnen ook vermijden. Lees altijd de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel je arts.

Wees altijd terughoudend met medicijngebruik. Ook drogistenmiddeltjes zijn niet risicoloos. Honing kan sporen bevatten van een voor een baby levensbedreigende bacterie.

6. Voorkom onrust.

Baby’s zijn gevoelig voor verstoring van rust. Reizen, drukke visites, logeerpartijen en allerlei andere ongewone gebeurtenissen brengen een baby gemakkelijk van slag.

Verstoorde slaap kan het gevolg zijn. Dit geldt in bijzondere mate voor huilbaby’s. Beperk onrustige situaties in het eerste levensjaar. Vertel dat ook anderen (oppas, opvang) die de zorg tijdelijk overnemen.

Bron: www.wiegedood.nl

Baby Slapen Leren